HDZ se ponovno vratio na vrh, SDP ih prati u stopu

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Hrvatska je suočena s najvećom krizom od Domovinskog rata. Borba protiv koronavirusa i saniranje potresa u Zagrebu trenutačni su fokus Vlade. Dnevnik Nove TV donosi svoje redovito mjesečno istraživanje Crobarometar.

Premijer Plenković ima za sada povjerenje građana, ali i njegov HDZ se vratio na prvo mjesto. Važno je napomenuti kako istraživanje nije obuhvatilo potres u Zagrebu, ali upućuje na raspoloženje građana u posljednjih mjesec dana u borbi protiv koronavirusa.

HDZ je ponovno prvi izbor birača i imaju potporu od 25,2 posto, a iza te su stranke unutarstranački izbori i pobjeda Andreja Plenkovića. SDP je na potpori od 23,7 posto, a Domovinski pokret Miroslava Škorenakon osnivanja bilježi rast i dobio bi 12,5 posto potpore.

MOST se mjesecima bori da preskoče izborni prag i trenutačno imaju potporu od 4,4 posto građana. Slično je i sa Živim zidom s potporom od 3 posto. HSU je na 2,9 posto, a PAMETNO na 2,3 posto. Stranka Ivana Pernara može računati na 1,9 posto. Bandićeva stranka je na 1,7 posto, a IDS na 1,6 posto. HNS i HSS imaju svaki po 1,3 posto potpore, a Zelena lista je na 1,1 posto. Ostale su stranke ispod 1 posto, od ljevice do desnice i zajedno bi dobile 9,6 posto, a raste i broj neodlučnih sa 6,8 posto.

Vlada u borbi protiv koronavirusa dobiva sve veću potporu. Iako većina građana i dalje ne podupire rad Vlade, točnije njih 51 posto, taj broj opada – a raste broj onih koji je podupiru i prije potresa koji je pogodio Zagreb takvih je bilo 37 posto. Ne zna njih 12 posto. prenosi

Prije potresa i dalje je većina građana bila pesimistična, ali i taj broj počeo je padati i zaustavljen je na 59 posto, a onih koji misle da zemlja ide u dobrom smjeru je 27 posto. Ne zna njih 14 posto. 

Korona kriza za sada okuplja građane oko lidera. Vidljivo je to iz redovitog mjesečnog istraživanja. Zoran Milanović je i dalje najpopularniji političar, a o njemu pozitivan dojam ima 58 posto građana, dok negativan ima njih 32 posto.

Andrej Plenković pak bilježi veliki porast popularnosti, ali prije potresa. Tako se probio nakon dugo vremena u sam vrh – trenutačno ga pozitivnim ocjenjuje 54 posto ispitanika, a negativnim njih 38 posto.

Miroslav Škoro može računati na 52 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, ali i 37 posto onih kojih o novom lideru desnice misli negativno.

Božo Petrov među 42 posto birača ima pozitivan dojam, a njih 39 posto misli negativno. Šef SDP-a Davor Bernardić je baš kao i većina političara malo popravio osobni rejting i sada o njemu pozitivno misli 34 posto građana, a negativno njih 48 posto.

I na kraju, Milan Bandić odavno je u silaznoj putanji i trenutačno o njemu ima pozitivan dojam 24 posto građana, a njih 68 posto negativan.

Zoran Milanović je na početku mandata, a njegov rad odobrava 48 posto građana, njih 31 posto ne odobrava, dok njih 22 posto ne zna.

Ured predsjednika Republike Hrvatske i s novim stanarom je i dalje najbolje ocijenjena institucija sa školskom ocjenom 3,1 ili „trojkom“, Vlada također dobiva „trojku“ ili 2,6 i na kraju Hrvatski sabor koji je dobio „dvojku“ ili 1,9.

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave