Dob ne ograničuje čovjeka da uči – nove boje znanja

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

 

Mihaela Ostojić, (22) dolazi iz Splita gdje studira francuski jezik, književnost i sociologiju. U slobodno vrijeme voli čitati i pisati te volontirati i fotografirati. Također interes joj predstavljaju društvene promjene i interakcije između ljudi, tako da je studij sociologije za nju bio, kako kaže, logičan odabir.

Dob ne ograničuje čovjeka da uči ili vi smatrate da je drugačije?

CJELOŽIVOTNO OBRAZOVANJE

 

Nakon završetka formalnog obrazovanja, stjecanja željene titule i oslobađanja od fizičkog i psihičkog tereta školske torbe, često se zna desiti da upadnemo u monotoniju i stagnaciju učenja.

 

Kada dođemo do određene dobi, može nam postati ritual da se udobno smjestimo ispred televizijskog ekrana s jednom rukom koja mijenja dosadni uobičajni TV program, a s drugom duboko zakopanom u kesici čajnih keksa, prepušteni na milost i nemilost vijestima čija je jedina svrha da se osjećamo paranoično.

Kada pomislite na obrazovanje zasigurno Vam se pred očima stvori slika najstrože profesorice iz najomraženijeg predmeta ili šefa koji inzistira na znanju najmodernijih tehnologija koje je postalo nemoguće pratiti.

 

No uz pojam „obrazovanje“ ne moramo vezivati negativne konotacije. Naprotiv, ono je to što oplemenjuje naš duh i um te nas održava zauvijek mladima u srcu. Svuda je oko nas, u obliku novog domaćeg recepta od naše kćerke, zanimljivog članka iz naših omiljenih novina ili pak stare fotografije koja nas prisjeti na dogodovštine koje su razlog osmijeha na fotografiji.

 

No ne brinite, postoji izlaz iz ovog začaranog kruga,a mi Vam donosimo način kako da upravo to i postignete u zrelijoj dobi.

 

UČENJE OD NOVIH GENERACIJA

 

Jedan od zasigurno najučinkovitijih način učenja je u interakciji s drugim ljudima. Zahvaljujući drugim ljudima postajemo empatičniji, saznajemo nove i zanimljive informacije o stvarima koji nisu u spektru naših hobija i interesa te na koje nikada ne bi sami nabasali.

 

To se posebice odnosi na mlađe generacije. Iako je opće poznato da bake i djedovi svojim unucima prenose mudrost i životne lekcije, i oni sami te iste bake i djedove mogu nerijetko naučiti podosta o životu.

Djeca nas uče iskrenosti, gledanju na život kroz ružičaste naočale, probuđuju ono naše unutarnje dijete koje se skriva u svima nama te nam izmamljuju osmijeh na lice i tjeraju nas da se više „nalazimo u trenutku“.

Tako da idući put kada svoju unuku koja priča o najnovijoj stranici na internetu gledate sa zbunjenim izrazom lica i upitnikom iznad glave, pozorno je poslušajte, možda ćete saznati njenu najnoviju simpatiju ili pak nenamjerno dobiti životnu lekciju.

 

MEDIJI

 

Koliko god imali godina, životnog iskustva, djece i unuka i izgrađenih karijera, svaka nova knjiga nam nudi jednu pouku, pruža nam drugačiju perspektivu i vodi nas u svijet nepoznatog gdje toliko toga imamo za istražiti.

 

Oduvijek je pisana riječ nadahnjivala društvene promjene, no također i one individualne tjerajući nas na gromoglasan smijeh ili bacajući u melankoliju dok suosjećamo s nedaćama glavnih junaka.

 

Jedan od medija obrazovanja je zasigurno i internet, to vrelo znanja udaljeno samo pokretom prsta ili klikom miša od svih informacija poznatih čovjeku. Iako to moderno čudo može jedino predstavljati nepoznanicu i konfuziju mnogim pripadnicima treće dobi, za to smo mi tu! (i vaši unuci koje imate izliku gnjaviti za učenje o tehnologiji jer su Vam to unuci)

 

Jedan od trenutno najpopularnijih načina obrazovanja na internetu su tečajevi jezika. Besplatno je i može se koristiti u udobnosti vlastite kuće te ne iziskuje ništa osim posjedovanja interneta. U moru stranica koje nude tečajeve jezika, najviše se izdvaja „Duolingo“ , internetska stranica koja nudi učenje više od pedeset jezika, kroz različite stupnjeve učenja (od najlakšeg do najtežeg) koje možete odabrati. Ako ste oduvijek žalili što niste pazili na satu njemačkog ili francuskog, sada imate priliku!

Također je potrebno spomenuti razne aplikacije na pametnim telefonima koje svaki dan nude nove informacije o Vašim područjima interesa ili zanimljive i inovativne blogove o kuhanju.

 

Nakon par ovih naših natipkanih riječi, sigurna sam da ću Vam dati inspiracije da krenete u istraživanje novih i skrivenih znanja, zakopanih u neistraženim uličicama ovog predivnog života!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihaela Ostojić, Treća dob

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?