GRIPA: Što učiniti kada nas pokosi?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Gripa je ozbiljna zarazna bolest koja se pojavljuje naglo, jakog je intenziteta, pa se i u 2019. preporučuje cijepljenje protiv gripe – ovo su njezini najčešći simptomi

Gripa je akutna zarazna bolest s visokom temperaturom i dominacijom bolnih simptoma koji prevladavaju nad respiratornim simptomima. Uzrokovana je virusom koji oštećuje sluznicu dišnog trakta uzrokujući bol u grlu i suhi kašalj.prenosi

Simptomi gripe

Premda se virus ne širi po tijelu već ostaje lokaliziran u dišnim organima, bolest karakterizira pojava općih simptoma poput visoke temperature, tresavice, glavobolje, bolova u mišićima i opće slabosti organizma.

Opći simptomi se povlače nakon 2 do 3 dana dok kašalj i opća slabost mogu potrajati i do 2 tjedna. Za razliku od većine drugih respiratornih bolesti, za gripu je specifično da se znakovi bolesti dišnog sustava, umjesto na početku, javljaju tek kasnije, a kada se pojave, obično počne padati i temperatura i oboljeli više nije zarazan. U uobičajenom tijeku bolesti, vrućica može potrajati i do 7 dana.

Gripa se prenosi udisanjem čestica zraka u kojima se nalazi virus gripe nakon kihanja i kašljanja oboljelih osoba, izravnim kontaktom sa zaraženom osobom ili dodirom zaraženih predmeta. Obzirom da virus u zraku preživi oko sat vremena, dovoljno je biti blizu osobe koja kiše ili kašlje da se zarazite. Zaražena osoba virus širi i prije početka pojave prvih simptoma što dodatno pospješuje širenje virusa.

 

Liječenje gripe

Oni koji su preboljeli gripu znaju da gripa nije isto što i prehlada. Gripa je ozbiljna bolestkoja se pojavljuje naglo, jakog je intenziteta, ima teži tijek i mogućnost komplikacija.

Zanemarili ste savjete o zaštiti i sada se borite s visokom temperaturom, glavoboljom, tresavicom, bolnim mišićima i iscrpljenošću. Ostanite u krevetu ukoliko ne trebate pomoć liječnika i odmarajte se. Iako vam se čini nemoguće zbog brojnih obveza koje vas čekaju, odmor će vam pomoći u očuvanju energije potrebne za ozdravljenje i sprječavanju daljnjih komplikacija i širenju zaraze.

Pijte dovoljno tekućine. Zbog visoke temperature vaše tijelo koristi više tekućine nego uobičajeno. Spriječite dehidraciju uzimanjem najmanje 6-8 čaša vode, sokova i drugih pića bez kofeina.

Olakšajte simptome poput vrućice, glavobolje i bolova u mišićima lijekovima s paracetamolom. Drugi lijekovi koji se mogu kupiti bez recepta (poput sirupa za grlo i pseudoefedrina) mogu pomoći.

Liječenje antibioticima nije učinkovito jer je gripa virusna bolest. Okrijepite tijelo juhom i krekerima, izbjegavajte ˝težu hranu˝.

Kontaktirajte svog liječnika ako se temperatura ne snizuje ili se razviju drugi zabrinjavajući simptomi (poremećaj svijesti, osip, natečeni limfni čvorovi).

Iako se trenutno ispituju brojni protuvirusni lijekovi koji bi mogli pomoći u liječenju gripe, liječenje se danas svodi na ublažavanje simptoma i liječenje eventualnih komplikacija.

Oprez, gripa je izuzetno zarazna bolest!

Virus gripe se odlično prilagodio širenju među ljudima što gripu čini izuzetno zaraznom bolesti koja se lako prenosi kihanjem i kašljanjem. Virus možete prenijeti drugima i prije pojave prvih simptoma te pet dana nakon ozdravljenja. Neki ljudi mogu biti inficirani i bez razvoja simptoma širiti virus.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

SLUGE ILI GOSPODARI?

Zbog njih su se vodili ratovi.Bili su uzročnici veza  i saveza, razlozi raskola i