Glazbenica od rođenja: Sa 106 godina bubnja i uživa u životu

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Svojih 106 godina života provela je bubnjajući i stvarajući hitove. Od malih nogu ‘lupa’ u ritmu swinga, rock’n’rolla, a danas i moderne glazbe. Viola Davis kaže da je njena tajna u čaši crnog vina svaki dan Legendarna bubnjarica Viola Smith je možda otkrila tajnu dugog i zdravog života: energično bubnjanje i umjereno pijenje dobrog vina. Sada u dobi od 106 godina i dalje aktivno bubnja u bendu Forever Young Band: America’s Oldest Act of Professional Entertainers, Violina iznimno duga karijera se proteže od jazza i rock’n’rolla pa sve do moderne glazbe.
Viola Schmitz je rođena 29. studenoga 1912. u Mount Calvaryu u Wisconsinu te je bila jedno od desetero djece. Cijela je obitelj je učila svirati klavir, a dvadesetih godina prošlog stoljeća njezin otac je oformio bend Smith Sisters Orchestra u kojem je Viola nastupala sa svojih šest sestara, piše Bored Panda. Prvi put je primijećena na amaterskom satu Major Bowes, radio-inačici America’s Got Talent iz 1930-ih. Viola i njezina sestra saksofonistica Mildred uspjele su 1938. pokrenuti orkestar za djevojke pod nazivom The Coquettes, koji je nastupao do 1942. godine kada se Mildred udala. The Coquettes je vjerojatno ono po čemu je Viola najpoznatija, budući da je bend početkom Drugog svjetskog rata imao nekoliko hitova. Save Orange County Register 2 Rhaine ClaytonDrums Nakon preseljenja u New York, Viola se pridružila Orkestru Hour of Charm Orkestra Phila Spitalnyja, još jednom poznatom orkestru u kojem su svirale samo djevojke. Njezina sposobnost da tečno čita glazbu, zajedno s cjelokupnim glazbenim iskustvom je bila tolika impresivna da je kasnije nastupala i u NBC-jevom simfonijskom orkestru, jednom od tada vodećih američkih orkestara. Nakon što je 1949. svirala za inauguraciju predsjednika Harryja Trumana, Viola je osnovala vlastiti bend pod nazivom ‘Viola i njezinih sedamnaest bubnjeva’. Preorijentirala se na Broadway, gdje je svirala u izvornoj produkciji Cabareta. PRENOSI
Razgovarajući s Danom Barretom ranije ove godine, Viola se prisjetila i nekih drugih legendarnih glazbenika s kojima je svirala. Također je pričala i o članku koji je napisala u časopisu Down Beat pod nazivom ‘Daj odmor ženskim glazbenicima!’ (‘Give Girl Musicians A Break!’), koji je napisala na vrhuncu Drugog svjetskog rata. Budući da je oduvijek bila glas ženskih glazbenica, tijekom rata se zalagala da bendovi čiji su članovi morali otići na bojište, u zamjenu uzmu ženske glazbenice. Članak je pokrenuo nacionalnu raspravu o glazbenicama i predrasudama koje su mnogi muškarci imali o ženama u to vrijeme. Viola misli da svoju dugovječnost duguje tome što je samo kratko pušila te vjeruje da joj je tjelovježba cijelog tijela kroz bubnjanje pomogla da ostane zdrava i u formi. Pijem, al uvijek umjereno. Tata je imao pića u svom noćnom klubu u Wisconsinu, pa bi doma donosio vino koje smo pili uz večeru. To radim i dan danas – rekla je Viola u intervjuu. – Bio sam u zrakoplovu s čovjekom koji je pored mene prodavao piće. Rekao je da si ljudi koji svakodnevno piju vino produžuju život za tri godine. Ali, umjereno! Bila sam jako sretna što to čujem – prisjetila se Viola. Crveno vino za vas je bolje od bijelog vina. Ali bijelo vino je također dobro. Stoga, uvijek pijem čašu vina. Ali samo jednu čašu. Nekad su to bile dvije. Ali sada je jedna dnevno – priča Viola.
Viola, nekad poznata kao ‘najbrža američka bubnjarica’, nastavlja s preskakanjem svih prepreka koje su stavljene pred nju i radi ono što najviše voli – bubnja i pomaže drugima koji dijele njezinu životnu strast.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

NOVA KATASTOFA U ZAGREBU

‘Centar grada doslovno pliva i stotine objekata su pod vodom’, napisali su zagrebački vatrogasci