Giht ili Urični artritis

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Giht ili Urični artritis

Nekada je giht bio poznat kao “bolest kraljeva i bogataša” iz razloga jer je bio raširen među bogatim ljudima koji su pretjerivali u jelu i piću. Giht je u medicinskom smislu upala jednog ili više zglobova koja je uzrokovana prevelikom količinom mokraćne kiseline u krvi, zbog čega se u zglobovima talože kristali mokraćne kiseline.

Naime, pri napadu gihta, obično se iznenada javlja jaka bol u jednom ili više zglobova, najčešće noću. Bol se pojačava, zglob otiče, a koža iznad zgloba postaje preosjetljiva, crvena ili ljubičasta, napeta, sjajna i topla. Dodirivanje kože iznad zgloba može biti vrlo bolno. Pri akutnom napadaju gihta može se pojaviti i temperatura, tresavica, slabost, te ubrzan rad srca.

Mokraćna kiselina je normalan nusprodukt razgradnje određene vrste bjelančevina i drugih tvari u tijelu, a iz organizma se uklanja putem bubrega i urina. No, kad u tijelu nastane prevelika količina mokraćne kiseline ili kad je otežana njezina eliminacija kroz bubrege, može se javiti stanje povećane mokraćne kiseline u tijelu ili hiperuricemija.

Povezuje sa stanjima poput metaboličkog sindroma, povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti tip 2, kronične bolesti bubrega i srčanožilnih oboljenja. Giht je često posljedica pretilosti te prevelike konzumacije mesa i/ili alkohola, koji su bogati purinima.

U početku obično zahvaćaju samo jedan zglob i traju nekoliko dana. Simptomi bolesti postupno nestaju i nema ih do sljedećeg napadaja. No, ukoliko se bolest ne liječi, napadaji su sve češći, traju dulje i pogađaju više zglobova.

Giht može uzrokovati ozbiljna i trajna oštećenja zglobova i tetiva, a zglobovi se mogu trajno deformirati. Većina kvrga oko zglobova i na rubovima ušiju postupno nestaju kako se smanjuje razina mokraćne kiseline u krvi, ali ponekad se moraju odstraniti kirurški.

U Hrvatskoj je oboljenje od gihta najčešće u Dalmaciji, na otocima i priobalnom području. Muškarci obolijevaju i do devet puta više u odnosu na žene. Kod muškaraca se ova bolest očituje ranije nego kod žena. Oni najčešće obolijevaju nakon 35. godine života, a žene tijekom razdoblja menopauze.

Liječenje ove bolesti provodi se vrlo uspješno terapijom lijekovima. Međutim vrlo važnu ulogu ima i pravilna prehrana koja uvelike može doprinijeti uspješnom smirivanju bolesti i napada te poboljšati učinkovitost terapije lijekovima.

U prehrani treba napomenuti kako prednost moramo dati namirnicama koje se mogu jesti svježe, bez dodatne pripreme. Prilikom pripreme hrane treba paziti na to da jelo pripremamo što brže, sa što manje kuhanja, kao što je priprema jela na žaru, roštilj ili teflonskoj tavi, kuhati namirnice u malo vode ili na pari.

Namirnice koje sadrže vrlo visok sadržaj purina su primarno iznutrice, plava riba (sardine, inćuni), muzgavci (škampi, dagnje), riblje konzerve, suhomesnati proizvodi, mesni ekstrakti, alkohol, kvasac. To je hrana koju bi u vrijeme akutnog napada gihta u potpunosti trebalo izostaviti. No, važno je također izbjegavati hranu koja može izazvati smetnje u vrijeme akutnog napada, a to je:

  • kruh i žitarice, dizana i pržena tijesta, svježa peciva i kruh,

  • mahunarke, cvjetača, špinati blitva, konzervirano povrće

  • orašasti plodovi

  • visokomasni mliječni proizvodi

  • gotovo sve kategorije mesa, plava riba

  • kakao i čokolada, papar, senf, masni kolači s kremom, mljevena kava, crni čaj

Upala zgloba može se javiti jednom u životu, ali često se ponavljaju epizode takvih upala. Neliječene upale mogu dovesti do oštećenja hrskavice zglobova, razaranja kostiju i prave deformacije kostiju i samog zgloba.

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?