Fortuna: Vezano za domove, trebalo se napraviti više i to puno prije!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

 

 

Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna gostovala je u emisiji Pozitivne promjene portala Treća dob Hrvatska, u kojoj je progovorila o problemima hrvatskih umirovljenika. Osvrnula se na ono što je ona napravila tijekom dvije godine svog mandata i to kao prva žena na čelu ove umirovljeničke organizacije. Pritom je posebno ponosna na nedavno povećanje cenzusa za dopunsko osiguranje. 

Naime, povećan je dohodovni cenzus na osnovi kojeg se određuje za koga će država plaćati dopunsko osiguranje, kako se ne bi događalo da nakon svakog usklađivanja mirovina građani zbog povećanja mirovina gube to pravo, pa im mirovina veća za 30 ili 40 kuna znači dodatni trošak police osiguranja od 70 kuna mjesečno. Iz Matice i Sindikata umirovljenika Hrvatske zahtijevali su da se novi cenzus utvrdi na razini linije siromaštva, ali to nije bilo moguće, pa su pristali na kompromisno rješenje uz uvjet da se cenzus usklađuje svake godine. Fortuna je u emisiji poručila kako je ponosna na ovaj pomak, te da je inzimno važno što su u tome bili ujedinjeni Matica i Sindikat, kojem je na čelu Jasna Petrović. Priznala je da nije riječ o velikom pomaku, ali je ipak u pitanju pomak, te je izrazila žaljenje što nisu dobile podršku od određenih struktura. Konkretno, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja nije podržao podizanje cenzusa. 

– Kakav cenzus god bio, trebao je glasati za njega. Pa da se radi o dva, a ne od 15.000 umirovljenika, trebao je glasati za taj cenzus – rekla je Fortuna. 

Voditeljica emisije Sandra Vukušić ukazala je na čitav niz umirovljeničkih problema koji se u Hrvatskoj godinama ne riješavaju – dosmrtni ugovori, zlostavljanje, dobna diskriminacija a posebno se osvrnula na vrlo osjetljiv zdravstveni sustav, koji je uslijed pandemije koronavirusa postao još ranjiviji. U redakciju Treće dobi, rekla je, javljali su se deseci i deseci pacijenata i članova njihovih obitelji koji nisu mogli doći do zdravstvene skrbi tijekom pandemije, te je Fortunu upitala smatra li da je situacija doista pod kontrolom koliko ministar Vili Beroš tvrdi. 

– Mislim da je zdravstveni sustav, kad govorimo o pandemiji, odradio dobar posao. Što se tiče ovog drugog dijela, ne mogu donijeti neki svoj sud, jer znamo i sami da je virus najprije krenuo u zdravstvenom sustavu i u toj situaciji ne znam je li to veliki propust, kakav je to propust i je li ga bilo. Po našim informacijama umirovljenika iz Matice, svi smo ostali na broju – rekla je Fortuna. Inače, Matica broji gotovo 280.000 članova. 

Vukušić i Fortuna dotakle su se i stanja u domovima za starije i nemoćne s naglaskom na nadzor istih. Fortuna je izrazila žaljenje što 15 godina nije napravljena kategorizacija domova. 

– Kad je nešto sustavno dobro organizirano i posloženo, onda to sustavno dobro funkcionira – rekla je Fortuna, te se složila s Vukušić kako je broj inspektora nedostatan. 

– Trebali bi barem dva, tri puta dolaziti nenajavljeno i onda ovoga ne bi bilo – rekla je predsjednica Matice i istaknula kako je na čitav niz problema u tom sustavu došla još i pandemija. Vukušić se pitala kako je moguće da nisu postojale vrlo jasne upute za domove uslijed pandemijde, te je Fortunu upitala treba li ministrica Vesna Bedeković odgovarati. 

– Je li se moglo napraviti više? Trebalo se napraviti i prije – rekla je Fortuna, ali i istaknula kako su i vezano za to brojke u Hrvatskoj daleko bolje nego u Europi i svijetu. Nije htjela konkretno odgovoriti treba li ministrica podnijeti ostavku, s obzirom da je ona ministrica odnedavno, a da je riječ o problemima koji se vuku godinama.

 

Pogledajte emisiju

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave