Evo tko ostvaruje mirovinu od čak 10 000kn!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

“Mirovine se neće mijenjati”, poruka je to HDZ-ova ministra rada Aladrovića koji je dodao da su korisnici mirovina najranjiviha skupina našega društva. I ministar financija Zdravko Marić vrlo je principijelan oko toga da se mirovine ne smiju dirati, niti rezati, a uz to i sami Plenković umirio je umirovljenike poručujući da vlada uvijek nalazi način da osigura mirovine. ”Postoje rashodi poput mirovina koje ne mogu biti smanjivane i na to treba paziti”, upozorio je pak gostujući na N1 Branko Bačić. Ipak, prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koji se odnose na veljaču mirovinu je u tom mjesecu primilo 1.243.417 korisnika, istodobno broj ljudi koje uplaćuju mirovinu je 1.542.328.prenosi

U zadnja dva desetljeća broj mirovina u Hrvatskoj porastao je za 209 tisuća, a iz proračuna je za mirovine samo u travnju izdvojeno 3,1 milijarda kuna, no u Hrvatskoj istodobno postoji čak 17 kategorija povlašenih mirovina. To uključuje djelatnike u tijelima pravosuđa i unutarnjih poslova, ali i one koji rade na poslovima razminiranja, vojne osobe, pripadnike Hrvatske domovinske vojske, branitelje iz Domovinskog rata, bivše političke borce, nekadašnje prpadnike JNA, sudionike NOR-a kao i saborske zastupnike, članove Vlade i Ustavne suce te bivše sudionike u saveznim tijelima bivše SFRJ, kao i pomorce, pripadnike HVO-a te radnike izložene azbestu. I premda su neke povlaštene mirovine čak i razumljive, dio njih u najmanju je ruku apsurdan.

Naime, 674 bivših članova Vlade i Ustavnog suda u prosjeku imaju mirovine veće od 10 tisuća kuna, a oko devet tisuća kuna mirovina je bivših članova HAZU-a. Zbog jednodnevnih umirovljenja, a nakon odluke da se povlaštene mirovine saborskih zastupnika ukidaju ovo pravo ipak su uspjeli ostvariti Boro Grubišić, Furio Radin, Deneš Šoja, Ivanka Roksandi i Ana Lovrin, Đurđa Adlešić, Željka Antunović, Barišić i Luka Bebić, Dragutin Bodakoš, Božo Biđkupić, Marin Brkanić, Ivan Čehok, Karmela Caparin, Miljenko Dorić, Ivo Grbić. Stanko Grčić, Ivan Hanžek, Hebrang, Ivan Jarnjak, Anton Mance i brojni drugi uključujući i Ivu Sanadera. Sve skupa govorimo o 39 zastupnika. Mirovina nekadašnjih saborskih zastupnika iznosi oko 10 tisuća kuna u prosjeku, a rast mogu zahvaliti premijeru Plenkoviću koji je nedavno odlučio povećati iste.

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave