Edukacija za marginalizirane skupine društva

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

POUVG dobiva e-learning

U Gradskoj vijećnici jučer je predstavljen projekt jačanja kapaciteta ustanove za obrazovanje odraslih vrijedan 1,2 milijuna kuna koja su sredstva u iznosu od 94 posto osigurana iz Europskog socijalnog fonda.

Nositelj projekta EDU VG PP+  je Pučko otvoreno učilište kojem u provedbi i svim aktivnostima pomažu članovi udruge Pet+ koja je partner projekta. Kroz ovaj projekt Pučko otvoreno učilište dobit će nove programe osposobljavanja za odrasle putem suvremenog načina učenja e-learning koje polaznicima omogućava da edukaciju provode iz udobnosti svojeg doma, te će se djelatnici POU VG-a osposobiti za metodologiju izrade Standarda zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma po standardi Hrvatskog kvalifikacijskog okvira.

 

Edukacije za marginalizirane skupine društva
Kroz edukaciju u svemu će sudjelovati građani s margine društve poput osoba koje su bile kažnjavane ili bivših ovisnika,  te im se teško uključiti u društvo i konkurirati na burzi rada, a upravo u tome pomoći će im sudjelovanje u projektu. Njih 20 polaznika educirati će se u dva programa, za voditelja socijalnog poduzeća i samostalnog knjigovođu socijalnog poduzeća, kako bi stekli zanimanje i bili konkuretni na tržištu rada.

– Hrvatska je sve više u poziciji da ima puno ugroženih skupina. Socijalno poduzeće se ne razlikuje od privatnog, samo je usmjereno na ljude čija je radna sposobnost umanjena. Nakon boravka u terapijskim zajednicama, bolnicama, pojedinci kasnije imaju probleme s pozicioniranjem na tržištu rada i u društvu, i misao vodilja je bila da osnujemo zadrugu koja bi zapošljavala takve ljude- rekla je Mira Davidović, predsjednica Udruge Pet+ koja od 2000.godine aktivno provodi programe resocijalizacije bivših ovisnika.

1

 

Razvoj socijalnog poduzetništva

Uz sve to još jedan učinak projekta EDU VG PP+ bit će sam razvoj programa osposobljavanja odraslih za potrebe socijalnog poduzetništva što će doprinijeti većem broju socijalno poduzetničkih inicijativa u Hrvatskoj. Sve podatke vezane za razvoj poduzetništva i opreme možete pronaći:http://git.hr/sadrzaj/22-pecat-likvidirano

– Ovo je povijesni trenutak za POU VG jer smo po prvi puta nositelji ovako velikog projekta, najznačajnije za nas je što dobivamo sustav e-learninga. Naši građani koji puno rade i u ovom brzom tempu svakodnevice nemaju vremena dolaziti na edukaciju, uz e-learning moći će pohađati naše edukacije iz svoje fotelje, a mi ćemo se prilagoditi njihovim potrebama. Jako puno nam koristi projekt, često su nas pitali imamo li sustav e-learninga, on košta jako puno, kao ustanova teško da bi si ga sami mogli priuštiti, a programi koje ćemo pokrenuti nam ostaju da ih provodimo i u budućnosti- rekla je ravnateljica Barbara Grđan Odrčić.

 

Udruga Pet+ već je radila na četiri europska projekta, a u tri slučaja rad je bio vezan uz socijalno poduzetništvo kroz koje su se u Italiji educirali za voditelje socijalnog poduzeća, i kažu, uvjerili se da takav oblik edukacije ne postoji u Hrvatskoj iako je potreba velika. Potporu projektu dao je i Grad Velika Gorica koji sufinancira projekt sa 73 tisuće kuna.

– Ovo je hvalevrijedan projekt koji iznosi oko 1,2 milijuna kuna, 94 posto dobivamo iz europskih fondova, dok Grad financira 6 posto i time pokazujemo da naša ustanova,osim što se bavi kulturom, želi stvoriti i dodatnu vrijednost za naše sugrađane. Projekt traje do 2016. godine i vjerujemo da ćemo na kraju moći sa sigurnošću reći kako je to dobar projekt za Goricu i kako to želimo raditi i u budućnosti- rekao je dogradonačelnik Kolarec.

Izvor:vgdanas.hr

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?