DUGE LISTE ČEKANJA – Na MR mozga u KBC-u Zagreb čeka se 427 dana

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Za vrijeme pandemije broj pacijenata koji čekaju na prvi pregled ili pretragu smanjio se za oko 10 tisuća, no pretpostavlja se da je razlog tomu to što se dio njih okrenuo privatnicima zbog duge liste čekanja.

Tako se na MR mozga u KBC-u Zagreb čeka čak 427 dana, a prvi slobodni termin je tek u ožujku 2023. godine, piše Novi list. Ništa bolja situacija nije ni na kolonoskopiji gdje po duljini čekanja prednjači KBC Rijeka gdje pacijenti čekaju 80 dana na pregled. Holter EKG u riječkoj se bolnici čeka više od dva mjeseca, a stanje u Zagrebu je još dramatičnije. Tako se u KBC-u Sestara milosrdnica u Zagrebu na tu se pretragu čeka puna 304 dana. Ako trebate na prvi pregled reumatologa, u Zagrebu ćete čekati sedam mjeseci, a na red za pregled kod kardiologa doći ćete kroz tri mjeseca. Dobra vijest je da se u Zagrebu kod dijabetologa može gotovo odmah, no za prvi pregled okulista u većini bolnica se čeka barem 100 dana.

Iz udruga pacijenata upozoravaju da se loše funkcioniranje sustava ne može opravdati pandemijom, a predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić kaže da su duge liste čekanja samo dijelom rezultat pandemije. Karačić upozorava da je onkologija najveći problem, ali i da su sve bolesti zapuštene i u drugom planu. Smatra da je država trebala ponuditi neko alternativno rješenje gdje će moći obaviti potreban pregled.

Karačić otkriva da su nekoliko puta tražili uključivanje privatnika na način da se pacijentima refundira trošak pregleda koji su obavili u privatnoj poliklinici, u iznosu koliko taj pregled košta u bolnici. Kaže da taj model funkcionira u drugim europskim državama.

 

“Dopunsko osiguranje je čista zarada HZZO-u, umjesto da se, kao što je to vani, pacijenta obveže da plaća jednu malu dozu participacije i tako ga se spriječi da zlorabi sustav. Jer imamo ljude koji idu doktoru svaki dan, nemaju što raditi i dođu malo razgovarati. Ako pregled mora platiti pet ili 10 kuna, razmislit će mora li doista doktoru”, zaključuje Karačić za Novi list.

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ) Ivica Belina kaže da je malo liječnika na raspolaganju jer mnogi završavaju u izolaciji te dolazi do zastoja. Za primjer je naveo slučaj Zagrepčanke koja je s ocem koji je onkološki pacijent, na hitnom bolničkom prijemu čekala 15 sati.

“Nema vas tko primiti. Nikako nije dobro”, poručuje Belina.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?