Drugi mirovinski stup – moja štednja, moj novac

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

 

Slobodna Dalmacija i Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava organizirale su panel raspravu na temu „Drugi mirovinski stup – moja štednja, moj novac“ na kojoj su diskutirali o mirovinskom sustavu te o zaradi mirovinskih stupova.

Predsjednik Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO), Dubravko Štimac, mirovinski sustav Republike Hrvatske ocijenio je dobrim te dodao kako ga se svakako mora popraviti, no nikako rušiti i stvarati neki novi sustav.

Najzanimljiva tema rasprave je bio II. mirovinski stup koji je, prema podacima UMFO-a, u 18 godina postojanja, preko četiri fonda izbrojio preko dva milijuna članova koji su zajedno doprinijeli ušteđevini u iznosu od 70 milijardi kuna. Taj iznos koji je bio ulagan u obveznice RH, dionice domaćih i stranih izdavatelja, novčana sredstva te alternativne klase imovine donio je zaradu od 41,25 milijardi kuna. Dakle sveukupna ušteđevina II. mirovinskog stupa popela se na 111,21 milijardu kuna.

Kako bi obrazložio uspjeh II. mirovinskog stupa na pojednostavljen način, Dubravko Štimac je naveo primjer štediše s prosječnim primanjima. S uvođenjem II. stupa 2002. godine, taj je štediša imao prosječnu plaću od 5.352 kune te mu je do danas ona porasla na 8.693 kune, to bi značilo da je navedeni štediša u mirovinski stup u tom razdoblju uplatio 77.367 kuna. Fond je svojim investicijama na taj iznos zaradio 46.283 kune, te je tako ukupno zbroj uplaćenih sredstava i prinosa 123.650 kuna.

Usporedivši taj iznos sa bankovnom štednjom, prosječni je štediša otprilike 30.000 kuna „u plusu“.
Također se raspravljalo i o III. dobrovoljnom mirovinskom stupu koji bi morao služiti kao standard pregovaranja između sindikata i poslodavca na način da se umjesto povišice dogovoreni iznos uplaćuje za mirovinsku štednju u III. stupu čime bi se omogućile veće mirovine za pojedince kao i ušteda na javnim rashodima za isplatu mirovina.

Za kraj se prokomentirao sustav mirovinskih stupova te se navelo kako Hrvatska ima jedan od najboljih u svijetu s prosječnim prinosom od 5,4 posto. Što je Hrvatsku pozicioniralo na drugo mjesto na svijetu, odmah iza Australije, dok su iza nas zemlje poput Nizozemske, Norveške i Kanade.

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica