DOM SMRTI ‘Umrlo je 12 korisnika, karantena nikad nije proglašena..Ovo je nevjerojatno…

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Dom za starije mjesto je od kojeg Koprivničanci danas okreću glavu. Onaj tko ne mora, najradije zaobilazi zgradu socijalno ugodne arhitekture iz 1991. godine. Tu privilegiju nemaju i susjedi iz obiteljskih kuća uokolo. Vesela starčad, dječje uvijek nasmijana, živahno bi im u prolazu mahnula na pozdrav s prozora.

Danas ne znaju tko je od njih živ, a tko je među 12 umrlih od koronavirusa u zadnjih mjesec dana. Dom za starije i nemoćne u Koprivnici epicentar je koronazaraze. Poslije Doma u Splitu, pandemija je ovdje uzela najviše života. Dvanaest nesretnika podleglih opakoj bolesti, preživjeli su dva rata, živjeli u dvije države, režije istom korisniku plaćali s nekoliko različitih valuta. Domaće su zadaće pisali kredom na pločicama, radili na pisaćim strojevima, a u starosti praunucima Viberom čestitali Božić. Sve su preživjeli, korona ih je ubila. U staračkom domu koji je kao potencijalno žarište trebao biti sigurniji nego vlastiti dom. E pa, ovaj u Koprivnici, to nije. Od 270 korisnika i 74 zaposlenih, od smrtonosnog je virusa oboljelo 57 osoba. I nije gotovo.

Dok broj zaraženih u drugim sredinama jenjava, koprivnički Dom i dalje broji zaražene. Krajem tjedna bolesno je bilo 34 štićenika i osam zaposlenih. Nova oboljenja gotovo su svakodnevna. Jedina osoba oboljela od Covida-19 u petak, 15. svibnja, bila je kontakt domskog pacijenata. Jedna je osoba umrla tog dana. U četvrtak je bio jedan novozaražen, u srijedu jedan umrli, u utorak četvero zaraženih, u nedjelju troje mrtvih, subota jedna oboljela, petak, 8. svibnja šestero zaraženih… Svih 88 oboljelih u županiji, posredno je ili neposredno, vjeruje se, zaraženo preko Doma.

Nesnalaženje odgovornih

U međuvremenu na adrese medija sve češća stižu pisma o stanju u Domu. Pisma su anonimna, ali jedno potvrđuju drugo. Svi pišu o nesnalaženju odgovornih u Domu pa onda i zaposlenih da odgovore na krizu. Već je prvi slučaj sa sobom donio kontroverzu. Virus je u Dom službeno ušao 9. travnja, kad je u koprivničkoj bolnici bio gotov nalaz testirane štićenice Doma. Test je bio pozitivan. Istoga dana je i kuhar iz Doma dobio rezultate da je pozitivan na Covid-19. Kuhar je donio zarazu u Dom. Iako je čovjek koji je kuhao i dijelio hranu štićenicima, tjedan dana prije potvrde bolesti završio na bolovanju, a istoga je dana i štićenica dobila povišenu temperaturu, nitko njihovo stanje nije povezao s Covidom-19. U istom je trenutku stanje u splitskom Domu bilo kritično.

Dok su Capak, Božinović, dr. Alemka Markotić, političari i mediji upozoravali na domove kao tempirane bombe, u jednokrevetnoj sobi Doma u Koprivnici ležala je starica s povišenom temperaturom i tri dana primala antibiotsku terapiju. Ni u bolnici, kamo su je prevezli četvrti dan infekcije, nije bilo sumnje na Covid-19. Smještena je na Odjel pulmologije, gdje je provela još nekoliko dana, sve dok rezultat njezina testa nije bio pozitivan. Je li i koga zarazila na odjelu, službeno se ne zna. Ali se zna da je s tog odjela, iz kreveta do njezina, smrt “došla” u Pitomaču. Covidu-19 podlegao je Martin Barčan, vitalan čovjek od 69 godina. Bio je sportaš, koji je u životu pio tek jednu tableticu dnevno zbog povišenog tlaka.

Zarazila se i Martinova supruga Katica. Koronu je u njihov dom donijela stara tetka, o kojoj su se brinuli, a koju su s koprivničke pulmologije poslali k njima, na kućnu njegu. Nitko im nije rekao da je njezina cimerica u sobi bila i starica iz Doma za starije, zaražena koronavirusom. Martin Barčan za manje je od mjesec i pol dana bio mrtav. Supruga Katica, još uvijek na popisu oboljelih, je shrvana.

– Tragedija me snašla s mjesta s kojim nemam nikakve veze, u kojemu nikad nismo bili, ni Martin ni ja. Iz koprivničkog Doma za umirovljenike – neutješna je Katica.

Kći Mihaela dodatno proziva i bolnicu u Virovitici za očevu smrt.

– Dvaput su ga vraćali bez infuzije i micali se od njega kao da je gubav. Ipak, da je u koprivničkom Domu, odakle je sve krenulo prema ocu, bilo više inicijative i odgovornosti, vjerojatno bi sve bilo drugačije – potresena je.

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave