Devet ozbiljnih stvari koje nam čudan okus u ustima pokušava reći

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Getty Images/iStockphoto

Bila to gorčina, kiselost ili okus metala, postoji razlog za to.prenosi

Ružan okus u ustima može biti nešto posve nevažno, ali isto može biti i simptom nečeg puno ozbiljnijeg.
Bila to gorčina, kiselost ili okus metala, postoji razlog za to. Zbog toga je uvijek dobro razmisliti što ste jeli i kako ste se osjećali proteklih dana.

Čudan okus u ustima može se pojaviti zbog:

1. Gljivične infekcije
Gljivična infekcija u ustima stvara bijele točkice na grlu i jeziku. Ona je uzrokovana bakterijom kandida albicans koja je normalan dio bakterija u ustima, a kontrolira ju imunološki sustav. No, ako vaš imunitet oslabi bakterija se može brzo razmnožiti i stvoriti infekciju. Osim bijelih točkica, simptom infekcije je čudan okus u ustima.

2. Trudnoće
Osim umora i mučnine, mnoge trudnice se žale da osjećaju okus metala u ustima. Hormoni mogu utjecati na osjet njuha i okusa. Može se dogoditi da zamrzite omiljeni parfem, ali bi vam zato neki drugi miris postao privlačan. No, to se sve vrati u normalnu u trećem tromjesečju.

3. Manjka cinka
Ako u tijelo ne unosite dovoljno cinka ili imate problem s manjkom istoga, onda možete iskusiti neobičan okus u ustima. No, razlog nije jasan, i znanstvenici pokušavaju dokučiti zašto se to događa. Prema jednom istraživanju, cink povećava gustin – protein koji kontrolira okusne pupoljke.

4. Gripe ili prehlade
Ako imate gorak okus u ustima, uz dodatak gripe ili prehlade, ne brinite, to je sasvim normalno. Riječ je o uobičajenim infekcijama te one aktiviraju imunološki sustav i pripremaju ga za borbu tako što stvaraju proteine. Dok se to događa, u ustima se može pojaviti okus gorčine. Ujedno, ako je infekcija u vašem grlu ili nosu, onda će bakterije biti uzrok neobičnog okusa.

5. Dijabetesa
Ako tijelo ima poteškoća s regulacijom šećera u krvi onda u ustima možete doći do neobično slatkastog okusa. Istraživanje pokazuje da ako patite od dijabetesa onda se može pojaviti takav okus. Drugi razlog je što dijabetes smanjuje količinu cinka koje tijelo upija te dolazi do neobičnog okusa

6. Pinjola
Ni znanstvenici još nisu sigurni zašto ljudi imaju gorak okus u ustima nekoliko dana nakon jedenja pinjola. Taj okus može trajati oko dva dana do dva tjedna, a pojačava se sa svakim novim obrokom. Možda nećete osjetiti neobičan okus kada ih jedete, ali se on može pojaviti nakon nekog vremena. Ne morate brinuti, jer ovo nije znak bolesti, nego neobična posljedica jedenja pinjola.

7. Povećanog stresa
Stres i nervoza mogu uzrokovati suhoću usta, a samim time i smanjenje količine sline. Ako tijelo ne proizvodi dovoljnu količinu sline, onda ćete osjetiti neobičan okus.

Vijesti:

NAJBOLJI DOMOVI U HRVATSKOJ
Duge liste čekanja za smještaj u jeftinom domu
Bakino pismo unuku

8. Lijekova
Ako uzimate određene lijekove, onda ćete možda osjetiti neobičan okus u ustima. No, istraživanja objašnjavaju da je to posljedica uzimanja raznih vrsta lijekova, od lijekova za alergije do antibiotika i lijekova protiv upale. Čak i neki multivitamini mogu imati taj učinak. Na svu sreću, on traje samo dok tijelo ne probavi lijek.

9. Slabe oralne higijene
Usta su dom raznim bakterijama, dobrim i lošim. Ako imate lošu oralnu higijenu, onda dopuštate bakterijama da se razmnožavaju što će dovesti do neobičnog okusa u ustima. Uz to, mogu se pojaviti problemi sa zubima i desnima što samo pogoršava stvari. Najbolje je odlaziti na pregled kod zubara svakih 6 mjeseci i pripaziti na oralnu higijenu tako što ćete prati i čistiti zube nakon svakog većeg obroka.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave