Depresija kod nas sa MS-om je stvarna..vrlo stvarna!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Depresija MS-a je stvarna. To nije isto što i biti tužan ili sjetan. Svi ljudi prolaze kroz trenutke tuge i imaju vremena kada im suze lako teku zbog neočekivanih životnih promjena, ali nakon tuge dolazi sunce, suze se suše i život ide dalje.

Depresija je intenzivnija nego samo biti tužan. Osjeća se duboko, udara jako u grudi i zadržava se danima, mjesecima, a ponekad čak i godinama, ne znamo zašto. To nije dio naše mašte ili nešto što smo samo izmislili.

Život se mijenja sa kroničnim bolestima. Svakodnevno se mijenja i to je doista ružno … živjeti život ispunjen neizvjesnošću i stalnim promjenama najčešće na lošije. Jednog dana ćete se možda probuditi i osjećati se više nego sjajno, a sutradan kad otkrijete da ne možete ni ustati iz kreveta… hm. Ta vrsta turbulencija ima tendenciju trošenja emocija a sa sobom donosi osjećaj beznađa i očaja.

Razumijem kako je jednostavno istrošiti se , prolaziti kroz razdoblja u kojima ćete se radije sakriti negdje , nego se suočiti sa novim danom, postati očajni i čeznuti za bar nekakvom, malom količinom olakšanja.

Naši su životi okruženi ljudima, ali ponekad je jednostavno potrebno previše energije da bi bili sa njima i slušali ih. Ponekad nije teško slušati što im se dešava u životima, ali ponekad je jednostavno nemoguće, bar za mene, razvući usne u osmijeh i to mi oduzima previše energije. Nitko ne voli hodati nasmiješen, lažnim osmijehom i tako tumarati kroz dan, ali ponekad svi mi to činimo jer ruku na srce,i nemamo nikakvu drugu mogućnost.

Ali znajte da niste sami. Mislim da svi pronalaze takvo svoje mjesto u vlaku MS-a kada depresija postane stvarna, a suze teku, kad se suočavamo sa stvarnošću i moramo donositi odluke. Teške izbore. Kako se tada iščupati iz dubokog, mračnog mjesta gdje očaj caruje? Kako savladati te osjećaje koji su toliko neodoljivo bolni da se utapate u njima? Kako opet naučiti željeti živjeti kad osjećate kao da nema više ničega za što doista vrijedi živjeti?

Imajte na umu da je u sasvim u redu zatražiti pomoć od nekoga. Nema ničeg lošeg u podršci vašeg liječnika ili nekog drugog i nema ništa loše u uzimanju lijekova koji će vam nekako pomoći da preživite u nemirima u kojima ste se našli. Znam koliko je to teško, ali nemojte pokušavati kroz to proći sami. Nikako sami.Trebamo jedni druge i trebamo biti u mogućnosti razgovarati o onome što se događa duboko u nama bez straha da ćemo biti osuđivani ili neshvaćeni ozbiljno, barem ne onoliko ozbiljno koliko bi mi to željeli.

Znam da nije to lako, ali možete se izdići iznad tog kaosa. Možete se izvući iz nereda u koji vas je život bacio i uzdići se iznad svega toga na neko bolje mjesto; mjesto ispunjeno nadom, osmijehom, veseljem i radošću. A sve započinje s tim da se prvo pobrinete za samog sebe.

Kad osjećate kao da tonete duboko, sve dublje i dublje u ništavilo, sve ostalo morate staviti na stranu da biste se usredotočili samo na sebe. Da, vi ste tako vrijedni. Vi ste toliko važni. Vi ste posebni. Vi ste bitni!

Nikad se nemojte ispričavati zbog toga tko ste. Proći ćete kroz ovo. Prebroditi nekako.U redu je biti takav kakav jesi, povrijeđen, biti samo čovjek. Neka suze teku, to je ok ali ako se nalazite predugo u tim lokvama, molim vas, molim vas, obratite se za pomoć. Doista postoji nada za bolje sutra.

Puno vam hvala na čitanju !
Ostanite jaki!
Ivan Novak
Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica