Demencijo, a tko si ti?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

 

Možemo li spriječiti demenciju?

Vezane vijesti:

Jeste znali da je to naš najveći neprijatelj?

Baku napali i ukrali gebis!

Surađujte s nama

Besplatni informativni izračun mirovina

 

Demencija, senilnost, Alzheimerova bolest… Svi smo čuli za te pojmove, a postoji i određen strah i trepet kad ih se čuje, posebice ako ste već u trećoj životnoj dobi. Činjenica je da će današnji mladi kad ostare ili bolovati od demencije ili će se brinuti o svom bližnjem oboljelom od demencije. Iz tih razloga potrebno je da svi naučimo više o demenciji i ne bježimo od stvarnosti.

Za one koji ne znaju, demencija je postupan, ali kroničan gubitak kognitivnih sposobnosti. Oboljeli gube kontrolu nad sobom, sposobnost prosuđivanja, imaju problema s emocionalnim smetnjama. Postupno se povlače u sebe, mijenjaju svoju osobnost te postaju sumnjičavi i razdražljivi. Uzrok su uglavnom oštećenja mozga, a 50% demencije među starijima čini Alzheimerova bolest. Moglo bi se reći da ova bolest uništava osobnost i identitet osobe što je zastrašujuće jer nitko ne želi izgubiti sebe. Nitko ne želi zaboraviti sebe, svoj život, svoju obitelj i prijatelje, ono što ste radili jučer ili što ste rekli pet minuta prije. Svi ste strašimo trenutka kad ćemo svojem voljenom reći „a tko si ti?“. Zbog toga ću navesti neke aktivnosti kojima možemo utjecati na pojavu demencije i pokušati ju spriječiti.

Ako je demencija već dijagnosticirana, postoje lijekovi koji usporavaju tijek bolesti, no onaj koji bi izliječio još nije pronađen. Unatoč tome stručnjaci nalažu kako postoje vježbe tijela i mozga kojima se simptomi mogu ublažiti, a također je bitna i pravilna prehrana. Britanski stručnjaci tvrde da stalno učenje, zdrava ishrana, prestanak konzumiranja duhana, te izbjegavanje usamljenosti mogu za trećinu smanjiti broj slučajeva demencije.

Obično ljudi prestanu učiti i upijati nove informacije kad završe svoje školovanje. To je velika pogreška i upravo zato je bitno učenje tijekom cijelog našeg života jer time je naš mozak u stalnoj funkciji (makar samo čitali knjige ili rješavali križaljke) i tada bi demencija teže nastupila. Učenje možda ne može spriječiti demenciju, ali može usporiti i ublažiti simptome.

Demencija se može spriječiti i uz pomoć dovoljnih količina B vitamina. Navodno, visoke količine B vitamina mogu kod starijih osoba prepoloviti mogućnost smanjivanja mozga kod osoba koje su već počele pokazivati znakove Alzheimera. Uz to, pomaže i začinsko bilje koje će utjecati na bolje raspoloženje, ublaživanje tjeskobe, ali i cirkulaciju. Na popisu biljki koje bi mogle pomoći da se poboljša pamćenje su pasiflora, matičnjak i kalifornijski mak. Potrebno je skuhati čaj od sušenih listova biljaka te lagano pijuckati ljekovitu tekućinu kako bi što prije ublažili tjeskobu. Kadulja se također koristi kada se želi onemogućiti smanjenje mentalne funkcije. Ginko biloba je biljka koja pomaže spriječiti zgrušavanje krvi te može odgoditi razvoj Alzheimerove bolesti. Dobro nam poznata kurkuma isto pomaže zaštititi mozak od nakupljanja otpadnih bjelančevina koje uzrokuju Alzheimerovu bolest.

Našem organizmu mogu pomoći i brojne metode poput joge, redovitih masaža i opuštanja. Iako neki misle da su prestari za jogu, ples ili bilokoju rekreativnu aktivnost, to je daleko od istine. Za svaku osobu postoji tečaj koji joj se može prilagoditi.

Nemojte biti lijeni i počnite raditi na sebi jer će vam vaše zdravlje biti zahvalno. Zato, nemojte čekati da se izmisli čudotvoran lijek koji će izliječiti demenciju već počnite vježbati, učiti, zdravo se hraniti, ne konzumirati štetne tvari te dovoljno spavajte!

Naime, nesanica, stres te poremećaji spavanja mogu uzrokovati promjene u mozgu koje kasnije pogoduju demenciji.

Promjena vašeg životnog stila može spriječiti ili bar usporiti pojavu demencije, i možete početi već danas tako da umjesto autom idete na posao pješice.

 

 

 

Vaša Matea Vidučić, Treća dob

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

CROATIA FIRST!!

Pažljivo slušajući što su sve naši političari pričali i još uvijek pričaju nakon nastupa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?