COVID DODATAK – KRENUO TREĆI POZIV

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Vlada poslušala apel umirovljenika

     Ovaj put je Vlada RH brzo reagira­la. Predstavnici umirovljeničkih udruga su 8. rujna ove godine na 5. sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe RH postavili zahtjev za otvaranjem trećeg roka za isplatu solidarnog Covid dodatka, a 23. rujna uputili su i otvoreno pismo premijeru, obrazlažući kako je prema procjenama Vlade taj dodatak trebalo dobiti 850 tisuća umirovljenika, a dobilo ih je čak 140 tisuća manje, odnosno samo 710 tisuća umirovljenika.

     Matica i Sindikat umirovljenika upo­zorili su kako dobivaju na stotine pozi­va ogorčenih umirovljenika koji imaju manje od 4.000 kuna mirovine, a nisu ostvarili pravo na isplatu Covid dodatka zbog različitih birokratskih razloga ili nedovoljne neinformiranosti. Najviše čudi velik broj korisnika s mirovinom do 1.500 kuna, koji su unatoč tomu što ne primaju stranu mirovinu, ostali bez jednokratne pomoći od 1.200 kuna.

Informacija o isplati Covid dodatka do mnogih uopće nije došla, a ostvarili su mirovine i u Hrvatskoj i u inozem­stvu, te nisu podnijeli zahtjev, odnosno dostavili dokaz o iznosu mirovine koju primaju iz inozemstva. No, brojni su i oni koji su radili u inozemstvu, ali za taj staž ne primaju nikakvu mirovinu, te su mislili da im zbog toga dokaz o inozemnoj mirovini niti ne treba, te su i oni ostali bez Covid dodatka.

     Nepravda je učinjena i umirovlje­nicima koji su zaposleni do polovice radnog vremena, ali im zbroj mirovine i plaće svejedno ne prelazi 4.000 kuna, a ima i primjera osoba koje zbog biro­kracije nemaju prijavljeno prebivalište u RH, iako u njoj žive cijeli život te nisu dobile dodatak.

     Sindikat i Matica, a pridružio im se kasnije i HSU, zatražili su da se pod hitno ispravi nepravda i svima nave­denima omogući isplata solidarnog Covid dodatka do kraja ove godine.

Vlada je 30. rujna 2021. donijela Odluku o izmjenama Odluke o ispla­ti jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti Covid-19. Huraa!

     Dakle, svi oni koji imaju pravo na isplatu Covid dodatka, a to su oni s mi­rovinskim primanjima nižima od 4.000 kuna, potrebno je da najkasnije do 30. studenoga 2021. podnesu zahtjev za isplatu i dostave dokaz da ne primaju mirovinu iz inozemstva odnosno, ako primaju, kolika je ta mirovina. Isplata će biti do kraja godine.

     Oni s mirovinama nižima od 1.500 kuna imaju pravo na 1.200 kuna jed­nokratnog dodatka, od 1.500 do 2.000 kuna mirovine – 900 kuna, od 2.000 do 3.000 mirovine – 600 kuna, a za mirovine od 3.000 do 4.000 kuna – 400 kuna.

     Hoće li ovaj put informacija doći do umirovljenika, hoće li oni koji ne čitaju novine, ne služe se internetom, nemaju radio niti televizor, uspjeti ostvariti to svoje pravo? Ne znamo, iako su upravo ovi najizoliraniji i najsiromašniji – najpo­trebitiji. Sindikat umirovljenika je stoga odlučio obratiti se lokalnim medijima s pozivom da učestalo objavljuju upute za dobivanje Covid dodatka.(Glas umirovljenika)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?