Četiri umirovljeničke stranke potpisale sporazum o ujedinjenju

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

 

 

Danas je u prostorijama HSU-a potpisan sporazum o suradnji između četiri najveće stranke umirovljenika u Hrvatskoj.  To su Hrvatska stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno, Umirovljenici Slavonije i Baranje te Demokratska stranka umirovljenika.

Rezultat je to poziva na suradnju svim umirovljeničkim strankama poslanog, od strane predsjednika HSU-a Silvana Hrelje, u rujnu ove godine. Ideja je kako je zastupanje prava umirovljenika u Hrvatskoj previše rascjepkano u radu svih trinaest nominalno aktivnih stranaka te kako je Sporazum o suradnji nužan kako bi se zajedno postigli bolji i dugoročniji rezultati u saborskim klupama.

Milivoj Špika, predsjednik Bloka umirovljenici zajedno, ideju smatra u skladu sa ideologijom svoje stranke a to je upravo ujedinjenje svih umirovljenika u borbi za veća prava i dizanje standarda umirovljenika u Hrvatskoj. Potpisivanje Sporazuma je komentirao rekavši kako je to nastanak jezgre treće političke opcije u Republici Hrvatskoj, uviđajući kolika je politička snaga umirovljenika kada bi svi glasovi bili ujedinjeni. Također je primijetio kako četiri stranke potpisnice Sporazuma, po broju lokalnih, regionalnih i nacionalnih zastupnika, kao i po članstvu – zastupaju 95 posto umirovljenika.

Predsjednik stranke Umirovljenici Slavonije i Baranje, Ivan Jakobljević, na sličan se način obratio javnosti, zahvalivši na inicijativi od strane HSU-a, te kazao kako je suradnja umirovljeničkih stranaka neophodna Hrvatskoj, te isto tako prepoznao potencijalnu političku moć ujedinje stranke umirovljenika.

Robert Pelicarić, predsjednik Demokratske stranke umirovljenika, dodao je kako nema drugog načina za ostvarivanje rezultata i da se nada kako će ujedinjene stranke uspjeti ostvariti najbolja moguća prava za umirovljenike.

Kako se nebi fokusiralo previše na političku ambiciju stranaka umjesto na realne razloge Sporazuma, Hrelja je rekao:

“Da ne bi ispalo da je nama prvi politički prioritet postati treća politička snaga, to će biti samo posljedica našeg dobrog rada. Kroz zalaganje najstarijih i boljitak najslabijih u društvu razgovarali smo o konkretnim političkim ciljevima.

HSU trenutačno skuplja potpise za peticiju u kojoj tražimo veće cenzuse za besplatno dopunsko osiguranje, postoji i problem 50 tisuća građana koji su zarobljeni u svojim domovima jer im zgrade nemaju lift, a najznačajniji cilj su obiteljske mirovine. Oko toga se želimo najviše boriti.“

Iako je ostalo još devet stranaka koje se nisu odazvale na poziv i potpisivanje sporazuma, novoujedinjeni čelnici stranaka kazali su kako su u komunikaciji sa još tri stranke, a za ostale se nadaju kako će se naći „na istoj strani“ s obzirom na zajedničke ciljeve ali kako su ipak umirovljenici na prvome mjestu.

“Ne živimo u iluzijama, želimo umirovljenicima, a ne stranačkim čelnicima reći da ćemo se truditi i da ćemo nastupati za njih”, kazao je Silvano Hrelja.

 

 

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave