Brojne aktivnosti vrijedne udruge umirovljenika

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Udruga umirovljenika Žminj u ovom trenutku, uz veliku stručnu pomoć općine, u ulozi partnera, postala je nosilac Projekta „Doživotno i dosmrtno uzdržavanje nije isto” koje financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a suradnici su udruge Kanfanara, Bala, Svetvinčenta i udruge umirovljenika Pazinštine

U centralnom djelu Istre, na jednom pitoreksnom brežuljku , smjestio se Žminj. Živopisno mjesto sa svojih 3600 stanovnika.

 To je općina po mjeri stanovnika sa 112 sela i zaselaka u kojoj ljudi vole živjeti i koju rijetko napuštaju.

U posjeti sam Udruzi umirovljenika Žminj koju već sedam godina vodi agilni i vrlo radišni predsjednik Tomislav Gjurić, nasljednik Pamić Josipa koji je tu udrugu osnovao 2003.god. Udruga, smještena na samom vrhu brežuljka, opremljena je svime potrebnim što zadovoljava njenih 210 članova, tj. 20% od ukupnog broja umirovljenika Žminjštine od 830 umirovljenika.

Na susretu sa predsjednikom prisustvovali su i suradnici Milan Peteh, zamjenik predsjednika i Josip Modrušan, član Izvršnog odbora.

Najstariji član udruge je Romano Galant koji ima 91 godinu i koji poput ostalih starijih članova ne plaćaju članarinu.

Na pitanje, kakva je suradnja s lokalnom zajednicom, Tomislav Gjurić ističe da su vrlo zadovoljni s načelnikom Željkom Plavčićem koji ih podržava u svemu i pomaže financijski, a članovi udruge uzvraćaju učestvujući u svim akcijama koje se organiziraju za građane i starije osobe.

Udruga organizira česte izlete, druženja, vrši se besplatno mjerenje tlaka i šećera, a umirovljenici zajedno s ostalim žiteljima Žminja učestvuje redovito i u akcijama dobrovoljnog davanja krvi. Bez velike pomoći tajnice udruge, Ane Kresina, sigurno se ne bi moglo sve to ostvariti tako kvalitetno. Mjesečno se organizira i stručna pomoć za rješavanje talijanskih mirovina za one koji su radili i ostvarili ih u Italiji putem Patronata „Labor”.

Treba istaći da je općina dala prostor za udrugu bez najamnine i da plaća utrošak struje. Poklonila im je i 4 laptopa i organizirala tečaj za rad sa njima.

Milan Peteh dodaje da svake godine dijele svim umirovljenicima, bez obzira da li su članovi udruge, prigodne pakete dobivene od općine.

„U udruzi se osjećamo dobro, vlada ugodna atmosfera i zajedništvo, bez razmirica i povišenih tonova“ kaže on.

Ubacuje se predsjednik Tomislav „U ovom trenutku, uz veliku stručnu pomoć općine, u ulozi našeg partnera, postali smo nosioci Projekta „Doživotno i dosmrtno uzdržavanje nije isto” koje financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a suradnici su udruge Kanfanara, Bala, Svetvinčenta i udruge umirovljenika Pazinštine .

Projekt je uređen državnim Zakonom o obveznim odnosima, a može se sklopiti kao davatelj ili primatelj uzdržavanja. Kao davatelj, obvezujete se da ćete primatelja uzdržavati do smrti. A ako ugovor sklapate kao primatelj, svu svoju imovinu ili njen dio ostavljate osobi koja vodi brigu o vama.

 

Kako se uključiti u Aktivnu 3dob

 

„Ovo je po meni veoma dobra i humana mogućnost kako pomoći starijim osobama s ciljem da žive bolje i sigurnije. Sredstva su strogo namjenska. U toku je priprema održavanja stručnog predavanja o projektu.

Ovaj projekt je složen i zahtjevan, ali ima veliku socijalnu vrijednost” kaže predsjednik ove hvalevrijedne udruge, Tomislav Gjurić sa uvjerenjem da će zajedno sa svojim vrijednim suradnicima iz pet udruga koje učestvuju u tom projektu uspjeti.

E, pa sretan i uspješan nastavak rada vrijednoj udruzi Žminja – istarskog gradića smještenog na lijepom brežuljku.  (Muh)

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave