Novopečena umirovljenica čeka na rješenje o obiteljskoj mirovini već pola godine

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Foto: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Vesna Špadina novopečena je umirovljenica koja se susrela s čestim problemom osoba koje su tek ušle u mirovinu. Već je nekoliko puta pokušala požuriti HZMO, koji bi inače ovakve slučajeve trebao riješiti u roku od dva mjeseca, ali to nije pomoglo. Sve što je dobila kao odgovor je da će sve biti riješeno za tri tjedna. Taj je odgovor dobila u srpnju, a od tada je prošlo sedam tjedana, no rješenja nema.

Zakonski rok za rješavanje zahtjeva za tuzemno mirovinsko osiguranje inače je 60 dana, no prema Izvješću o radu i poslovanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u tom se roku uspije riješiti samo 48,49 posto zahtjeva. Razlog je najčešće taj što treba duže vrijeme da bi se utvrdio inozemni staž osoba koje su radile u inozemstvu.

U slučaju ove umirovljenice ipak se ne radi o osobi koja je radila u inozemstvu, a ona je papire za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu predala još 30. ožujka 2019. godine. Za takvu rutinsku stvar i rješenje, HZMO kasni previše, a umirovljenica je još uvijek bez prihoda.

Vijesti:

Nevjerojatna priča: Jedem samo ono što svojim rukama zasadim
5 namirnica koje ni u ludilu nesmijemo podgrijavati
Glasno, smrdljivo i rafalno. Što je to?

Umirovljenica je, od kad je predala papire, požurivala i osobno posjećivala HZMO tri puta. Svaki su put našli neki izgovor koji je objašnjavao zašto nisu još počeli raditi na tom predmetu.

Za kraj, Vesna kaže kako ne zna više što bi trebala učinit jer, kako opisuje, kada odlazi tamo osjeća se kao dijete koje nešto moli, iako ima pravo dobivati mirovinu već jedno duže vrijeme.

 

 

 

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave