Bivši muž uzdržavao Đurđevčanku, ali joj nije bilo dovoljno – tužila ga i izgubila!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Koprivnici, žena s područja Đurđevca, ostala je bez iznosa od 1500 kuna, koliko joj je nakon rastave braka mjesečno plaćao njezin bivši suprug. U posljednje dvije godine njezin bivši suprug plaćao joj je 1500 kuna, no kako joj to nije bilo dovoljno i nije bila zadovoljna iznosom koji je dobivala, prošle godine odlučila je sudskim putem zatražiti povećanje iznosa na 2000 kuna. Odlukom suda ne samo da nije dobila povećanje, nego je ostala bez cijelog iznosa koji je bivši suprug do tada uplaćivao svaki mjesec.

 „Premda to nije učestala praksa, na rastavi braka određeno je kako suprug mora svoju suprugu, koja je radno nesposobna, uzdržavati s 1500 kuna mjesečno. Tako je bilo i u ovom slučaju, a obveza plaćanja uzdržavanja produljuje se iz godine na godinu ako za to postoje uvjeti. Tužiteljica nije sporila da joj je presudom dosuđeno da je bivši suprug mora uzdržavati s 1500 kuna. Uostalom, to je bila samo i njegova dobra volja da si pomaže bivšoj supruzi. No, dodala je kako je tužbu pokrenula zato što su joj se financijske prilike pogoršale i da bez plaćanja uzdržavanja od strane supruga ne bi imala sredstva za život. Naglasila je kako njezin bivši suprug kao umirovljeni policajac prima mirovinu veću od 6500 kuna, a ona, kao umirovljenica, prima 1150 kuna mirovine, a uz to je i invalidna osoba s utvrđenim 90-postotnim tjelesnim oštećenjem.

– Moram redovito trošiti terapiju, odnosno uzimati lijekove koji nisu na listi HZZO-a koje plaćam 200 kuna mjesečno, plaćam i 70 kuna dopunsko zdravstveno, a zbog zamjene stolarije morala sam dignuti 10.000 kuna kredita s ratom od 439 kuna – navela je Đurđevčanka. Kako njezin suprug ima šest puta veću mirovinu od njezine, a ima i dodatne prihode od popravka i prodaje automobila, smatra da joj može plaćati 500 kuna veći iznos za uzdržavanje.

 

Bivši suprug kojeg je tužila na sudu rekao je kako joj je prema sporazumu s njom do sada isplatio 25.000 eura u kunskoj protuvrijednosti od prodaje kuće svojih roditelja, a tim je novcem kupila stan u kojem živi. Dodatno joj je isplatio 1000 eura za aparate i namještaj koje je ostavila u kući dok su zajedno stanovali.

– Određeno mi je plaćati 1500 kuna u 2018. godini, a jednako sam nastavljao plaćati i za 2019. godinu iako mi je ta obveza otežala životne potrebe. Nastavio sam to plaćati smatrajući da će se bivša supruga potruditi i snaći u daljnjem životu koji je sama odabrala i odredila. Kako su se i moje životne okolnosti promijenile, a ne samo njene, odbijam joj plaćati bilo koji iznos naknade – kazao je na sudu ojađeni Đurđevčanin.

 

Đurđevačka sutkinja Marija Knez u obrazloženju svoje odluke bila je vrlo jasna i precizna i naglasila je kako je financijska situacija tužiteljice u dvije godine nakon rastave braka ostala nepromijenjena. Ona je prema mišljenju suda bila u mogućnosti poboljšati svoju situaciju prodajom ili sklapanjem ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju ili pak raspolaganjem imovine na neki drugi način. Mogla je, naglašava sutkinja, tražiti svoj udio u bračnoj stečevini, što nije ni pokušala. Zbog njezine pasivnosti, navodi sutkinja, takvo njezino postupanje ne može pasti na teret bivšem suprugu u smislu da je treba uzdržavati. To je vidljivo i u činjenici da je, svjesna svoje loše financijske situacije, sinu darovala vinograd.

 

Tužiteljica je nakon toga kazala kako se bračne stečevine odrekla u korist djece, što je potpisala kod javnog bilježnika, a kako je njezin muž krio od nje točan iznos ušteđevine koju su imali. Dodala je kako se vinograda odrekla tijekom rastave u korist sina, a da ju je suprug zakinuo kod prodaje obiteljske kuće jer smatra da joj je umjesto 25.000 eura trebao dati 35.000 eura. Sutkinja je naglasila kako nju ne bi trebao uzdržavati suprug, već njezina punoljetna djeca što je propisano i obiteljskim zakonom kada roditelj nije sposoban za rad, a nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine“ objavio je u cijelosti priču Podravski list.

Sud bez problema može donijeti odluku o prestanku obveze uzdržavanja bračnog druga ako bi uzdržavanje predstavljalo, odnosno predstavlja, očitu nepravdu za drugog bračnog druga koji bi trebao plaćati, odnosno plaća uzdržavanje.

Davorka Ožura

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Voli li Hrvatska svoje stare?

  Voli li Hrvatska svoje stare?      Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica izabrana je 19. ožujka

napovoljnija invalidska kolica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?