Bakterije teže preživljavaju u sobama s puno svjetla

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Soba s prašinom koja je imala puno svjetla zbog prodiranja sunca je sadržavala 6% bakterija, a ona bez sunca 12%.

Ljudi su oduvijek intuitivno znali za blagotvornost dnevnog svjetla po pitanju očuvanja zdravlja. Dosad, međutim, nije bilo baš puno studija koje su to pokušale objasniti.

Zato su znanstvenici Sveučilišta Oregon napravili pokus za istraživanje pomoću modela soba veličine onih za lutke.

Htjeli su usporediti što se događa u sobama koje imaju puno dnevnog svjetla kroz staklo, sobama koje su izložene ultraljubičastom svjetlu i ona koje su u tami. Pritom su koristili mješavinu prašine skupljene iz stvarnih kuća u Portlandu.

Količina bakterija

Nakon 90 dana, prikupili su prašinu te prionuli analizi prisustva bakterija koje su zatekli. Pokazalo se da je Florence Nightingale bila u pravu kad je u 19. stoljeću tvrdila da bolnice treba graditi tako da imaju što više svjetla.

Sobe izložene dnevnom svjetlu su imale upola manje bakterija koje su sposobne rasti, za razliku od tamnih soba. Sobe s ultraljubičastim svjetlom su, pak, imale tek nešto manje takvih bakterija nego one izložene dnevnom svjetlu. Razlog ispitivanja stanja kod oba svjetla je taj što je poznato kako je ultraljubičasto svjetlo dobar dezinficijens.

Znanstvenici su ostali iznenađeni prisustvom velikog broja bakterija koje se mogu razmnožavati, jer je unutrašnja prašina poput pustinje. Presuha je za većinu bakterija i drugih stvari koje se mogu razmnožavati. U tamnim sobama je zatečeno 12% bakterija, u usporedbi sa 6,1% u sobama s ultraljubičastim svjetlom. Ipak, 6% od milijuna bakterija je još uvijek veliki broj.

Projektiranje budućnosti

Dnevno svjetlo znatno utječe na kvalitetu zraka. Sobe s dnevnim svjetlom tako imaju i manje bakterija koje se nalaze u ljudskoj koži. Neke od njih koje ne prežive u svijetlim sobama su iz obitelji bakterija izazivača respiratornih bolesti. 

Naredna studija će se baviti pitanjem koliko je svjetla potrebno da se ubiju klice pa da arhitekti za vrijeme projektiranja zgrada imaju to na umu.prenosi

Istraživanje je objavljeno u časopisu Microbiome.

Vijesti

Hitna prevencija nasilja nad starijim osobama

12 simptoma dehidracije

Seks i intimni odnosi namijenjeni samo za mlađe ljude? Ma jok.

 

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica