ARITMIJA – nepravilni srčani ritam

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Aritmija, odnosno nepravilni srčani ritam, pojavljuje se kada električni impulsi koji koordiniraju otkucaje srca ne rade ispravno, te uzrokuju da vaše srce kuca prebrzo, presporo ili neredovito. Srčana aritmija može davati osjećaj lepršanja srca ili pak lupanja srca (palpitacije). Međutim, neke srčane aritmije mogu uzrokovati znakove i simptome opasne po život, premda su sve aritmije opasne jer su nepredvidljive.

Poremećaje srčanog ritma možemo podijeliti prema frekvenciji na bradiaritmije i tahiaritmije, a prema mjestu nastanka na supraventrikularne aritmije, one nastaju u pretklijetkama i na ventrikularne aritmije koje nastaju u srčanim klijetkama. Načelno, poremećaji ritma koji su izazvani nekom drugom bolešću srca puno su opasniji i zahtijevaju liječenje koje se u prvom redu odnosi na osnovnu srčanu bolest. S druge strane, poremećaji ritma kod potpuno zdravih ljudi bez znakova druge bolesti srca (poput npr. angine pektoris ili kardiomiopatije) su relativno česti, najčešće su bezopasni, imaju odličnu prognozu i ne zahtijevaju liječenje.

U obradi svakog bolesnika koristi se anamneza i fizikalni pregled i 12-kanalni EKG, koji su nekada dovoljni za dijagnozu aritmije, pogotovo ako je EKG snimljen za vrijeme simptoma i pojave aritmije. U daljnjoj obradi koriste se 24-satni holter EKG, test opterećenja (ergometrija) te ultrazvuk srca radi isključivanja strukturne bolesti srca. Može se učiniti i tilt up-test, ugraditi loop recorder pod kožu koji dulje vrijeme bilježi srčani ritam te učiniti i elektrofiziološko ispitivanje.

Srčane aritmije mogu se liječiti lijekovima, elektrokardioverzijom, radiofrekventnom ablacijom i ugradnjom elektrostimulatora ili defibrilatora, a izbor terapije ovisi o vrsti aritmije, simptomima i postojanju drugih srčanih bolesti kao i izboru bolesnika.

Ako patite od srčane aritmije morate znati da prirodne metode mogu poboljšati stanje, ali ne i kontrolirati aritmiju. Pijete puno kave, konzumirate velike količine alkohola, jedete masno – onda je vrijeme za nove navike.

Koji je vaš favorit za gradonačelnika Grada Zagreba?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?