Anestezija, kirurgija i MS

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Možda ćete trebati kirurški zahvat u nekom trenutku svog života sa MS-om. MS obično nije razlog da izbjegnete operaciju jer se rizici kirurškog zahvata ne razlikuju od rizika za nekoga tko nema MS. Anestezija, za smanjenje svijesti i osjetljivosti tijekom operacije, sigurna je za osobe s MS-om. Rizik od recidiva ne povećava se zbog operacije ili izloženosti anesteziji.

Kirurgija

U nedostatku komplikacija, osobe s MS-om koje su podvrgnute operaciji ne nalaze da to utječe na njihov neurološki status. Ne postoje dokazi da će stres zbog operacije dovesti do pogoršanja MS-a. Infekcija ili groznica, međutim, mogu pogoršati simptome MS. Uz to, pacijenti koji imaju slabost mišića i koji su bili u krevetu duže od nekoliko dana, mogu se teže oporaviti od operacije. Fizikalna terapija je često korisna u tim slučajevima i, po potrebi, treba je započeti čim nakon operacije kako je preporučio zdravstveni radnik.
Anestezija
Anestezija je uporaba lijekova tijekom postupaka za smanjenje svijesti i osjetljivosti. Rizici anestezije za osobe s MS-om približno su jednaki onima koji nemaju MS. Izuzeci od ovog primarno uključuju mali postotak ljudi s uznapredovalom MS-om koji mogu imati respiratorne probleme koji bi ih doveli u veći rizik od komplikacija.

Postoje četiri široke kategorije anestezije koje se daju pacijentima.

  • Opća anestezija – lijekovi koji vas dovode u stanje spavanja (nesvjesno) kako bi se smanjila svijest i osjećaj tijekom postupka, a također i blokiralo pamćenje postupka
  • Regionalna anestezija – lijekovi koji se koriste za blokiranje osjeta u određenoj regiji tijela, ubrizgavaju se oko jednog živca ili mreže ili živaca, kao što je epiduralna anestezija, koja se ubrizgava u spinalnu tekućinu da bi ublažila donji dio tijela
  • Lokalna anestezija – lijekovi koji se koriste za smanjenje osjeta u određenom dijelu tijela, kao što je oko zuba za stomatološki postupak
  • Lijekovi za smirenje – lijekovi koji smanjuju vašu razinu svijesti pa umanjuju bol i nelagodu

Rizici među ženama s MS-om tijekom porođaja

Svi oblici anestezije smatraju se sigurnim za žene s MS-om; postupak anestezije ne treba mijenjati kod njih, rona se radi kao i kod žena koje nemaju ovu bolest.

Dodatak: SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MEDICINSKI FAKULTET Svjetlana Cinek Anestezija za bolesnike s neurološkim bolestima DIPLOMSKI RAD :Anestezija za bolesnike s neurološkim bolestima

U akutnoj relapsnoj fazi bolesti primjenjuju se kortikosteroidi tijekom 5 dana u manjoj,a 3 dana u većoj dozi. Taj način liječenja prikladan je i za liječenje CIS-a. Obično se nastavlja malim dozama steroida koje se postupno smanjuju kroz nekoliko dana kako bi se smanjila pojava relapsa nakon naglog prekida uzimanja kortikosteroida. 25 U fazi remisije započinje se što je ranije moguće imunomodulacijskim liječenjem kojim se smanjuje broj relapsa i usporava progresija bolesti te se odgađa razvoj druge degenerativne faze bolesti. Simptomatsko liječenje MS usmjereno je na stišavanje simptoma koji prate neurološke poremećaje. Spastičnost, bol, otežan hod, dekubitusi, poremećaj govora i gutanja, poremećaji raspoloženja i kognitivnih funkcija zahtijevaju multidisciplinaran terapijski pristup (Brinar V et al. 2009).

ANESTEZIOLOŠKO RAZMATRANJE

U preoperativnoj procjeni osnovica je temeljit neurološki pregled. Pacijenti na kortikosteroidima trebaju nastaviti tereapiju. Opća anestezija se najčešće koristi za kirurške zahvate kod pacijenata s MS. Anesteziolog treba pozorno pratiti tjelesnu temperaturu pacijenta tijekom operacije jer i najmanje povećanje može dovesti do pada neuroloških funkcija postoperativno. Depolarizirajući mišićni relaksans, sukcinilkolin, može dovesti do hiperkalijemije pa ga treba izbjegavati. Nedepolarizirajući mišićni relaksansi su sigurni za primjenu ( Dorotta I & Schubert A 2002). Lokalni anestetici mogu pogoršati simptome zbog povećane osjetljivosti demijeliniziranih aksona na toksičnost lokalnih anestetika. Učinak anestezije je nepredvidljiv. Elektivne operacije treba izbjegavati za vrijeme relapsa. Spinalna anestezija je povezana s pogoršanjem bolesti Periferni živčani blok je sigurniji za ove pacijenet jer je MS bolest SŽS, ali se ipak kod pacijenta može javiti periferna neuropatija. Epiduralna i druge tehnike regionalne anestezije nemaju negativni učinak na tijek bolesti. Niti su prepoznate specifične interakcije s općim anesteticima. U obzir treba uzeti da i pacijenti s uznapredovalom bolešću mogu imati komplikacije vezane uz kardiovaskularni sustav zbog autonomne disfunkcije što zahtjeva prošireni nadzor i njegu nakon operacije( Morgan GE & Mikhail MS 2013)
Ivan Novak

 

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave