Alzheimerova bolest, simptomi i liječenje

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Najčešći oblik demencije među starijim osobama je Alzheimerova bolest. Prvi znakovi bolesti često se javljaju u petom i šestom desetljeću života. Broj oboljelih po dobnim skupinama naglo raste nakon 60-e godine života i udvostručuje se svakih 5 godina.

 

Vezane vijesti:

Jeste znali da je to naš najveći neprijatelj?

Baku napali i ukrali gebis!

Surađujte s nama

Besplatni informativni izračun mirovina

Demencija, senilnost, Alzheimerova bolest… Svi smo čuli za te pojmove, a postoji i određen strah i trepet kad ih se čuje, posebice ako ste već u trećoj životnoj dobi. Činjenica je da će današnji mladi kad ostare ili bolovati od demencije ili će se brinuti o svom bližnjem oboljelom od demencije. Iz tih razloga potrebno je da svi naučimo više o demenciji i ne bježimo od stvarnosti.

Za one koji ne znaju, demencija je postupan, ali kroničan gubitak kognitivnih sposobnosti. Oboljeli gube kontrolu nad sobom, sposobnost prosuđivanja, imaju problema s emocionalnim smetnjama. Postupno se povlače u sebe, mijenjaju svoju osobnost te postaju sumnjičavi i razdražljivi. Uzrok su uglavnom oštećenja mozga, a 50% demencije među starijima čini Alzheimerova bolest. Moglo bi se reći da ova bolest uništava osobnost i identitet osobe što je zastrašujuće jer nitko ne želi izgubiti sebe. Nitko ne želi zaboraviti sebe, svoj život, svoju obitelj i prijatelje, ono što ste radili jučer ili što ste rekli pet minuta prije. Svi ste strašimo trenutka kad ćemo svojem voljenom reći „a tko si ti?“.

 

 

Rizične skupine:
 • dob: 10% starijih od 65 godina i čak 50% starijih od 85 godina boluje od Alzh.
 • spol: žene su dvostruko izloženije od muškaraca
 • ozljeda glave: neke studije pokazuju povezanost nastanka bolesti i ozljeda glave
 • izloženost toksinima: neke studije pokazuju da pojačana izloženost toksinima kao npr. aluminiju pojačava rizik
 • manji stupanj obrazovanja: nije poznato zašto, ali osobe niže stručne spreme su izloženije bolesti od onih s visokom stručnom spremom
Simptomi i test “Bolujem li od Alzheimera?”

Ovo su neki od znakova upozorenja, ukoliko na nekoliko njih odgovorite s “DA” trebate potražiti liječničku pomoć.

 • gubitak kratkotrajnog pamćenja najčešći je rani simptom Alzheimerove bolesti- Imate li teškoća prisjetiti se nedavnog razgovora?
 • teškoće u obavljanju rutinskih poslova- Imate li teškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti poput pranja zubiju, obavljanja telefonskog poziva i sl.?
 • dezorijentacija– Gubite li se u prostoru koji vam je inače poznat, npr. u vlastitom kvartu? Događa li vam se da stavljate predmete tamo gdje ne pripadaju, npr. knjigu u hladnjak?
 • problemi u planiranju– Imate li teškoća kod npr. plaćanja računa, sastavljanja lista za kupovinu?
 • problemi u razgovoru– Zaboravljate li određene riječi? Npr. auto vam postaje “ona naprava što se vozi” i sl.?
 • nagle promjene raspoloženja– Mijenjate li raspoloženja češće nego prije, postajete li naglo tužni i sretni bez posebnog razloga?
 • nedostatak motivacije– Jeste li izgubili želju za aktivnostima koje su vas prije uveseljavale?
 • promjene u spavanju– Spavate li više nego prije?
Liječenje Alzheimerove bolesti

Kod Alzheimerove bolesti moguće je ublažiti napredak bolesti pomoću lijekova. Bolest zasad nije moguće izliječiti, ali je uz dobru terapiju moguće da bolesna osoba poživi preko dvadeset godina nakon pojave prvih simptoma. Je li osoba bolovala od Alzheimera danas se može utvrditi samo autopsijom i uzimanjem uzorka moždanog tkiva. Za života se može samo sumnjati na bolest, tek autopsijom ona se može 100% utvrditi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

SLUGE ILI GOSPODARI?

Zbog njih su se vodili ratovi.Bili su uzročnici veza  i saveza, razlozi raskola i