Zaboravljanje je uobičajena pojava kod starenja, a ovo su situacije zbog kojih biste se ipak trebali zabrinuti

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Kao što sa 60 godina ne možete biti jednako savitljivi, brzi i jaki kao sa 20, tako s prolaskom vremena i vaš mozak trpi promjene koje se događaju u vezama između stanica zaduženih za spremanje i pozivanje uspomena, ali i u proteinima i hormonima zaduženim za održavanje vitalnosti mozga. Stoga je zaboravljanje uobičajena pojava kod starenja, ali treba ga znati razlikovati od situacija o kojima biste trebali popričati sa svojim liječnikomprenosi

Nije sve u pojedinostima

Uobičajeno: Zaboravite se naći s prijateljem, ali kasnije se sjetite da ste se trebali naći. Sjećate se vjenčanja od prošle godine, ali u magli vam je ostalo tko je bio na vjenčanju. Prošloga ste tjedna telefonski čuli s Josipom, a unatoč dugom i zanimljivom razgovoru ne možete se sjetiti čime se on sad bavi.

Zabrinjavajuće: Zaboravljate sastanke i dogovore na sve strane, a prijatelje i obitelj ispitujete neprestano o istim pojedinostima. Ne možete se prisjetiti događaja na kojima ste nedavno bili ili razgovora koje ste upravo imali.

Poteškoće s brojanjem i brojevima

Uobičajeno: Događaju vam se pogreške u evidenciji troškova, povremeno zaboravljate platiti neki račun ili ste upravo u kavu umjesto jedne stavili tri žličice šećera.

Zabrinjavajuće: Teže vam je usredotočiti se, napraviti plan i riješiti probleme. Brojevi su vam postali poput stranog jezika, teško vam je pratiti neki kulinarski recept ili osmisliti kućni budžet.

‘S depresijom i demencijom možemo se boriti, a uz tehnologiju pomaže i jedna zaboravljena besplatna metoda..

Igra i zabava nisu više samo igra i zabava

Uobičajeno: Imate problema s namještanjem sata na mikrovalnoj pećnici ili snimanja omiljene televizijske emisije i potrebna vam je nečija pomoć. Prođe nekoliko trenutaka dok ne shvatite da je vaš red da povučete novu kartu.

Zabrinjavajuće: Ne polazi vam za rukom uključiti pećnicu. Zaboravljate pravila bele, košarke ili tenisa, igara u kojima ste uživali igrajući ih ili prateći ih desetljećima.

Teže pronalazite svoje stvari

Uobičajeno: Prekopavate džepove, pretražujete kuhinjski stol i automobil i vraćate se nekoliko koraka unazad ne bi li pronašli svoje ključeve, ali ih na posljetku pronađete.

Zabrinjavajuće: Stvari ostavljate na čudnim mjestima, poput pametnog telefona u zamrzivaču ili naočala u pećnici. Ne možete se prisjetiti svojih prethodnih nekoliko koraka i okrivljujete nekoga za nestanak vaših stvari.

Koji je danas dan?

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica