Vukušić: Trenutni apsolutni prioritet Vlade je bitka protiv Koronavirusa. Znate li vi postaviti svoje prioritete?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

 Trenutni apsolutni prioritet Vlade je bitka protiv Koronavirusa.Znate li vi postaviti svoje prioritete? Pogledajte kako je najbolje upravljati svojim vremenom!

Situacija u kojoj se nalazimo zbog epidemije koronavirusa za sve nas je nova i pred svima nama su izazovi, kako u profesionalnom tako i u osobnom životu. Velik broj sociologa i psihologa uključen je u različite aktivnosti na svojim radnim mjestima, u svojim sredinama i aktivno doprinose svim mjerama koje su poduzete kako bi se smanjilo širenje epidemije.

Korona virus je prisutan, ali nema potrebe da se o njemu stalno razmišlja pa je preporuka usmjeravanje fokusa na neke druge stvari kroz razne aktivnosti posebno starijim osobama.

 

“Nemam vremena”, jedan je od češćih izgovora. Da, dobro ste pročitali, to je izgovor. Jer imamo vremena. Svi imamo istu količinu, samo je distribuiramo na različite načine, prema našim preferencijama. Zato sa sigurnošću mogu reći da se uvijek nađe vremena za stvari koje nam se čine važnima. Sve ostalo je opravdanje.

Problem nastaje zato što često nemamo jasnu predodžbu o tome što nam je zaista važno i zato što su mnogi čimbenici vremenske neučinkovitosti dio našeg života. Nerazumijevanje motivacije, odugovlačenje s aktivnostima koje doživljavamo kao zahtjevne i naporne, nesposobnost da kažemo ne, potreba za usavršavanjem, odsutnost ciljeva i pogrešno određivanje prioriteta samo su neki od tih faktora. I u ovom ću se zapisu usredotočiti na potonje.

ODRŽAVAJTE SOCIJALNE KONTAKTE- to možete učiniti pomoću nas. POGLEDAJTE KAKO VAM MOŽEMO POMOĆI!

Činjenica je da ne možemo upravljati vremenom. Ne možemo ga vratiti, ne možemo ga zaustaviti niti okrenuti naprijed. Možemo upravljati samo sobom i onim što ćemo učiniti u roku od 24 sata. A ako želimo provesti važne i hitne aktivnosti, prvo moramo prepoznati koje su one i što su. Međutim, postoji mnogo načina na koji si možemo pomoći, a jedan za koji mislim da je korisniji je P.O.S.E.C. Metoda P.O.S.E.C. 

POSEC je engleska kratica za „Prioritize by organiziranje, usmjeravanje, ekonomiziranje i doprinos“ ili „Postavljanje prioriteta organiziranjem, pojednostavljivanjem, ekonomiziranjem i doprinosom“. Metoda naglašava osjećaj emocionalne i financijske sigurnosti a to nam je najvažnije u životu.

Maslowova hijerarhija potreba koja kaže da se najprije moramo pobrinuti za to da se zadovolje osnovne potrebe, poput fizioloških i sigurnosnih potreba. Tek kada se to zadovolji, nastojat ćemo odgovoriti na psihološke potrebe, koje uključuju potrebu za ljubavlju i pripadnošću i poštovanjem. Nakon što prepoznamo da smo ih zadovoljili, možemo se pozabaviti samoispunjavajućom potrebom. Potreba za samoaktualizacijom. Osnovna pretpostavka metode je da je samo pojedinac, zadovoljan u svom osobnom životu, spreman preuzeti različite odgovornosti na društvenoj i kolektivnoj razini.

Da malo pojednostavim – samo kad smo zadovoljni u svojim osobnim životima, zainteresirat ćemo se za druge stvari, pronaći načine djelovanja za opće dobro itd. Ova metoda, dakle, daje prioritet prioritetima nečijih životnih ciljeva. Istovremeno definiramo i vrijeme koje ćemo posvetiti tim prioritetima. Slovo O predstavlja organizaciju aktivnosti koju želimo redovito poduzimati kako bismo postigli zadovoljstvo i osjećaj ostvarenja. Naglasak je na aktivnostima vezanim za brigu o obitelji, razvoj karijere i osiguravanje potrebnih financijskih sredstava za život.

Međutim, racionalizacija aktivnosti koje ne želimo provoditi u 3. koraku. Ovdje razmatramo sve kućanske i druge poslove koje bismo najviše željeli propustiti, ali radimo ih u želji za urednim domom. To može uključivati ​​i druge obveze koje vam mogu povremeno nedostajati – šetnja s psom, jahanje djece na krugovima, itd. Važno je razmotriti kako te zadatke možemo što pojednostaviti, štedeći na taj način neko vrijeme koje možemo posvetiti adresiranju prioriteta.

Važan korak je i ekonomizacija, koja je odraz količine vremena za sve one aktivnosti koje želimo raditi, ali kako bismo postigli svoje životne ciljeve one nisu potrebne ili najnužnije jer nemaju izravne učinke na dugoročno ostvarenje životnih ciljeva. To uključuje slobodno vrijeme, druženje, opuštanje ispred televizije itd. Iako je važno razmotriti možemo li posvetiti nekoliko minuta ovim aktivnostima, također je dobro biti svjestan da nam trebaju slobodne aktivnosti. Aktivnosti koje nam omogućuju da se opustimo i napunimo baterije. Bez toga, postupno će nam ponestati energije za obavljanje drugih aktivnosti. Posljednje slovo u kratici P.O.S.E.C. predstavlja naš doprinos općem dobru.

Dakle, govorimo o vremenu posvećenom aktivnostima koje na prvi pogled ne nude neposredne ili velike koristi. Ali činjenica je da aktivnosti koje provodimo za opće dobro donose korist. Ako ne drugačije, u obliku osjećaja da smo učinili nešto dobro. Na taj način možemo pridonijeti našem blagostanju i održavati vezu sa zajednicom u kojoj živimo. Aktivnosti spomenute u svakom od inicijala u ime metode su stoga važne, ali se najviše vremena i pažnje posvećuje onima koji su više na početku naziva metode, a manje onima koji završavaju.

Na taj način možemo sebi pomoći i organizirati svoj život tako da uvijek imamo vremena za važne stvari. Međutim, nemojmo zaboraviti da kada nemamo vremena za aktivnost, to ne znači da mi stvarno nemamo vremena, već da nam se u tom trenutku ne čini dovoljno važnim.

Za mnoge su bitne ove aktivnosti:

 

JAČATI SVOJ IMUNITET
Posebnu pažnju prilagodite komunikaciji  s članovima obitelji ili prijateljima-   ODRŽAVAJTE SOCIJALNE KONTAKTE- to možete učiniti pomoću nas. POGLEDAJTE KAKO VAM MOŽEMO POMOĆI!
IZBJEGAVATI KONFLIKTE
BITI TJELESNO AKTIVAN
OGANIČITI BORAVAK PRED EKRANIMA
OGRANIZIRATI SVOJ DAN (BAREM DJELOMIČNO)
OGRANIČITE ČITANJE I SLUŠANJE VIJESTI
ZDRAVO SE HRANITI
RADITI ONO ŠTO VOLITE 
PROBUDITE SOVJU DUHOVNU STRANU
BUDITE POZITIVNI

 

Sociologinja Sandra Vukušić

*starije osobe i koronavirus

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?