Uvođenje eura u interesu umirovljenika?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Uvođenje eura u interesu umirovljenika?

 Melita Čičak: ‘Umirovljenici mogu biti mirni”

 

Kada su u pitanju umirovljenici najčešće se govori o tome da u mirovini ne mogu dostojanstveno živjeti jer im mirovine nisu dostatne čak ni za osnovne potrebe. Melita Čičak, ravnateljica Uprave za mirovinski sustav u Ministarstvu rada, početkom listopada u programu HTV-a kako je još 2019., u okviru mirovinske reforme, napravljen značajan iskorak u unaprjeđenju mirovinskog sustava koji uključuje i povećanje mirovina.

“Mirovine su zadnjih pet godina povećane 18 posto, a najniže mirovine 23 posto. Mirovina je rezultat vašeg radnog vijeka – sve ove dodatne intervencije mi provodimo sukladno mogućnostima, povećavamo mirovine kako bi našim umirovljenicima i starijim osobama život učinili boljim”, pojasnila je. Dodaje kako se u narednom razdoblju planiraju i dodatne intervencije u korist umirovljenika, poput one gdje im je omogućen rad do 4 sata, što je potaknulo značajan interes hrvatskih umirovljenika.

  1. siječnja ove godine uvedena je i Nacionalna naknada za starije osobe – za osobe koje nemaju uvjete za mirovinu, imaju 65 godina života i prebivali su u Hrvatskoj više od 20 godina prije podnošenja zahtjeva. “Time smo obuhvatili značajan kontingent osoba koje do prošle godine nisu imale nikakav prihod”, nastavila je.

U posljednje vrijeme često se govori o prelasku na euro i povećanju cijena, ali Čičak ističe kako umirovljenici mogu biti mirni. “Mirovine se redovno isplaćuju, usklađuju se po povoljnijoj formuli 70:30 – ovisno o tome što je povoljnije. Mirovina 1. sprnja povećana je od 2,46 posto, u zadnje dvije godine 7,79 posto. Sve što je sukladno našoj moći se radi. Straha za isplatu mirovina nema”, objasnila je za kraj Čičak.

Sve je teže pronaći osobu koja je zadovoljna svojom mirovinom. Ljudi nisu bili zadovoljni svojom mirovinom ni prije, a tema premalih mirovina je dio nasljedstva starijih generacija, no, bez obzira na to koliko bi svi željeli bolje mirovine, pitanje je mogućnosti, a ne želja.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

CROATIA FIRST!!

Pažljivo slušajući što su sve naši političari pričali i još uvijek pričaju nakon nastupa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?