UTRNULOST

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Možda ste primijetiti da imate manje osjećaja kada dodirnete nešto rukom, pogotovo za fine dodire, ili primijetite da je osjet u jednoj nozi drugačiji od drugog. Možete osjetiti kako vam je ud „uspavan“, ili osjetiti mrave. Taj osjecaj u licu, tijelu ili u nekom od ekstremiteta (ruke i noge) jedan je od najčešćih simptoma MS.
Možda je to prvi simptom MS koji ste iskusili. Ukočenost može biti blaga ili tako jaka da ometa vašu sposobnost korištenja pogođenog dijela tijela. Na primjer, ako imate jako ukočena stopala i ne možete osjetiti pod, možda ćete imati poteškoća sa hodanjem. Drhtave ruke mogu spriječiti sigurno pisanje, oblačenje ili sigurno držanje predmeta.
Ako imate snažnu utrnulost lica, trebali biste biti vrlo oprezni prilikom jela i žvakanja jer se nenamjerno možete ugristi unutrašnjost usta ili jezika. Ako vam se pojavila utrnulost drugih dijelova tijela, morate biti oprezni oko vrućih predmeta , tople vode i drugih izvora topline, jer možete dobiti opekotinu, a da toga niste svjesni.
Ne postoje lijekovi za ublažavanje utrnulosti. Srećom, većina slučajeva ukočenosti ne onesposobljava i obično dolaze i odlaze. U nekim slučajevima novog napada jake ukočenosti, povezanog s recidivom MS-a, vaš liječnik može propisati kratku terapiju kortikosteroida kako bi vam se ubrzao oporavak.
Ukoliko su vam utrnulost , trnci novi, jaki i / ili dugotrajni, to može biti znak MS relapsa. Potražite svog liječnika kako biste dobili dijagnozu.
Poremećaji osjeta, uključujući obamrlost i trnce, imaju tendenciju da se pogoršavaju noću ili kada vam je vruće. Dobro pravilo je osigurati da vam je spavaća soba hladna i prozračna, jer to može olakšati te vaše simptome. Ako vam utrnulost i trnci značajno ometaju san, možda ćete trebati razgovarati sa svojim liječnikom o pomoćnom sredstvu za spavanje ili o određenom načinu liječenja parestezije. Parestezija (dizestezija) podrazumijeva poremećeni osjet, tj. spontani osjet bez vanjskih ili unutarnjih podražaja. U pravilu, javljaju se abnormalni osjeti duž perifernih živaca.
Utrnulost (ili nedostatak osjeta u nekim dijelovima tijela) često je jedan od prvih simptoma koji osobe s MS-om potjera kod liječnika. Može se pojaviti na licu, tijelu, nogama ili rukama, te stoga može otežavati hodanje, držanje predmeta, pa čak i žvakanje.
Trnci su povezani s utrnulošću. Kao i kod drugih simptoma, to je rezultat oštećenja živaca koji šalju različite signale različitim dijelovima tijela.
Ivan Novak

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave