Ustavni sud RH ili neko novo “tajno društvo”!?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Ne ulazeći u meritum odluka koje je jučer donio Ustavni sud uz tri glasa protiv moramo se zapitati da li je konačno sazrelo vrijeme da se po pitanju izbora sudaca nešto radikalno mijenja.

Ako je činjenica da Ustavne suce bira politika onda je logično zaključiti da će Ustavni sud voditi računa o tome „detalju“ i prilikom donošenja svojih odluka. Da je to tako potvrdila su jučerašnja događanja, ne samo radi donesenih odluka po točkama odlučivanja već posebno ona da se iz njihova rada potpuno isključi javnost.

Takvim ponašanjem Ustavni sud se gotovo pretvorio u neko tajno društvo koje lišeno svake kontrole i daleko od očiju javnosti radi po nalogu onih koji su ih i postavili na te, uz sve navedeno i veoma lukrativne pozicije.

 

“Arogantni patolog ne dopušta da vidim oca, kao da je umro od kuge.Sram me što sam sestra, pocjepala bi tu licencu”

 

 

Mišljenja sam da se način njihova izbora mora hitno mijenjati na način da se Ustavni suci, kao i suci Vrhovnog suda i glavni Državni odvjetnik biraju direktnim glasanjem samih građana. Tek takvim izborom bi dobili potpuni legitimitet i neovisnost u svome radi što bi morao biti temelj njihova djelovanja. Sve dok se to ne dogodi ne treba očekivati da će Ustavi sud ponašati drugačije od volje onih koji su ih i birali, a to nikako ne može biti dobro, dugoročno čak ni za one koji su ih političkim dogovorima imenovali.

Povijest je već puno puta pokazala kako završavaju društva u kojima je pravosuđe u funkciji elita a ne svih odnosno naroda….

 

 

Milivoj Špika, predsjednik BUZ-a

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave