UNATOČ PANDEMIJI – Banke više neće produljivati moratorij na kredite

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Poslovne banke pozivaju klijente da se što prije jave, da ne čekaju da se obveze gomilaju. Moguće je da će ih još malo »sačekati«, no pristup je individualan: svatko je sada opet prepušten sam sebi i – svojoj banci

Hoće li se novi moratoriji na kredite u bankama moći ugovoriti i iza 31. ožujka, kada je na razini EU-a za to određen rok, odnosno iza 30. lipnja, kada banke i postojeće moratorije moraju početi iskazivati kao loše kredite, pitali smo nekoliko većih banaka u Hrvatskoj, piše novilist.

 

Isto tako, pitali smo, hoće li se oni moratoriji koji još traju, ikako više moći produžiti, i do kada. To posebice zanima djelatnike i poduzeća iz turističkog sektora i svih srodnih uslužnih djelatnosti, najviše pogođenih ovom krizom, koja se, s obzirom na »treći val« pandemije, još i produljila, a moratoriji polako istječu. Sudeći prema odgovorima iz nekih banaka, kratak odgovor glasio bi: Ne, moratorija, onakvih kakvi su bili, više nema, no banke tvrde da će ipak, u dogovoru sa svakim pojedinim klijentom, nastojati iznaći rješenje.

Ono se pak svodi na to da pozivaju klijente, posebice poduzeća iz uslužnog sektora, da im se jave, da ne čekaju da se obveze nagomilaju…

Jasno je, međutim, da kolektivnog rješenja više nema, sada će ipak svatko biti prepušten sam sebi i svojoj poslovnoj banci. Svi se pitaju kako će proći taj prijelaz iz izvanrednog stanja u redovno, u smislu da se moraju početi vraćati kreditne obaveze, a pravi se novčani tijek, s obzirom na sve okolnosti, još nije uspostavio. Naravno, smirivanje epidemiološke krize i početak bolje sezone – sve bi spasio. Hrvatska udruga banaka (HUB) kaže da je »u komunikaciji s predstavnicima turističkog sektora i srodnih djelatnosti kako bi se pravovremeno pronašla optimalna rješenja za klijente banaka«.

Je li vam javno cijepljenje političara vratilo povjerenje u cjepivo AstraZeneca?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?