Umirovljenički život na samom rubu siromaštva. Razgovarali smo sa Milenom Šaško o covid dodatku, njenom najvećem strahu a ima poruku i za glasače

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Milena Šaško: Život na samom rubu siromaštva…

Pred izbore svi obećavaju umirovljenicima brda i doline, čovjek se mora doista zapitati da li je sa većinom njih sve u redu. Gdje su se do sada skrivali?

Naime, ovih dana smo razgovarali sa umirovljenicom Milenom Šaško, koja je po zanimanju upravni tehničar a cijeli svoj radni vijek provela je radeći u računovodstvu. Otišla je u prijevremenu mirovinu sa 33 godine radnog staža i 55 godina starosti. Njezina mirovina sa svim povećanjima mjesečno iznosi 2.050 kn što spada ispod razine praga siromaštva.

“Totalno sam nezadovoljna sa tako malom mirovinom jer nije dostatna za normalan život, ali itekako sam svjesna  da mi država krade svaki mjesec jednu mirovinu”, rekla nam je Šaško.

Iako će dobiti i Covid dodatak u iznosu od 600kn, nije ni približno zadovoljna sa tako malim iznosom.

“U socijalizmu su svi trebali raditi, bilo je puno tvornica i jakih firmi koje su se od devedesetih sustavno uništavale. Firma u kojoj je radila „Hidroelektra“  bila je najjače građevinsko poduzeće u Jugoslaviji. Naime do 1990 ukupno zaposlenih je bilo oko 14.000, otkazi su se dijelili svakodnevno, bez otpremnine, tako da je već 1992 god. ostalo zaposleno samo 800 radnika, prisjeća se.

„Hidroelektru“  je kupio Rojs, Roso i Gepo. Tri Hercegovca, (pojašnjava kroz smijeh) koja nikad nisu radili u tvrtki Hidroelekta. Najprije su sve najmodernije strojeve i kamione odvezli u Hercegovinu, iz razloga jer se od tamo brani Hrvatska, priča za malu djecu.”

Međutim, u to vrijeme svi koji su radili, dobivali su redovito place i regrese, solidarno uplaćivali u stambeni fond i svi su nakon samo par godina dobili stanove. Tvrtke, tvornice su imale svoja odmarališta i za vrlo mali novac su svi ljetovali, nastavila je.

Ističe kako je sretna što je veliki dio svog života živjela u socijalizmu, te kako danas samo gleda državu koja iz dana u dan tone.

Svoje umirovljeničke dane opisuje kao ispunjene, svaki dan odlazi na fitnes i nordijsko hodanje na Bundek, te se bavi fotografiranjem (fotoalbum možete vidjeti OVDJE ) i dani su joj u potpunosti ispunjeni.

“Jučer smo bili na otvaranju “Hodačke staze” Živjeti zdravo s pripadajućim spravama za vježbanje,što nas čini sretnima,veselima,motivirajućima…u parku Vjekoslava Majera..park se nalazi između Zapruđa i Središća.Šteta što nas je jako malo aktivnih i što mnogi ne shvaćaju da vježbe,hodanje,boravak u prirodi,itekako pridonose jačanju imuniteta i zdravlja, zaključila je.”

Umirovljenica Milena ima i jedan strah koji ju prati…

“Postoji samo jedan strah koji me prati i od kojeg zazirem, a to je smještaj u bilo koji dom za starije i nemoćne kod nas. Naime, razlog tome je taj jer se ne vodi dovoljna briga o skrbnicima a najgore ja nepokretnim osobama koje nitko ne diže iz kreveta. Posjetila sam dom za starije u Americi. Tamo  su nepokretni u krevetu samo po noći, cijeli dan su u kolicima ili na trosjedima, foteljama, fizioterapeuti jako puno rade sa njima. O potpisivanju ugovora o uzdržavanju nisam se raspitivala i ne razmišljam još o tome”.

Prema njezinom mišljenju ova Vlada je od 1998. godine stalno donosila nove zakone po kojima su se mirovine drastično smanjivale, što je posljedica malih mirovina, te je nanijela najviše štete i nepravde umirovljenicima iz radnog odnosa.

“Neispunjena  mi je želja  što nisam otišla živjeti u inozemstvo još 1991 god., kada je sam imala priliku za to.”

“Svim umirovljenicima poručujem da sav novac koji imaju ulažu u dobru hranu, putovanja, rekreaciju, da se ne boje koronavirusa i da žive život punim plućima, koliko god to mogu i kad im se pruži prilika.

I za kraj nam je gospođa Milena naglasila:  „Ne glasajte za HDZ-e koji je donio takve zakone po kojima umirovljenici imaju vrlo male mirovine“.

Uzmemo li u obzir da je kod nas linija siromaštva nešto više od 2000 kuna, onda se vidi da je stanje zaista zabrinjavajuće. Koliki su razmjeri siromaštva umirovljenika govori činjenica da više od 90 tisuća njih ima mirovinu do 500 kuna.

Javite nam se s vašom pričom. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?