Umirovljenici traže pravedno pravo na rad

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Treća sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe je održana putem video pozi­va. Sanja Predavec iz Ministarstva zdravstva predstavila je organizaciju i provedbu cijepljenja protiv Covid 19 u Hrvatskoj, osobito s naglaskom na starije osobe.

Predstavnica Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji socijalne politike Marija Penava Šimac upozna­la je članove s rezultatima istraživanja o potrebama starijih osoba za usluga­ma iz sustava socijalne skrbi te su informirani o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o volonterstvu. Također, zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovin­sko osiguranje Ivo Bulaja informirao je članove Nacionalnog vijeća o proved­bi Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe, naglasivši kako je od do sada 8.321 zahtjeva pozitivno riješeno samo 4.059 starijih od 65 godina, i od toga 65,9 posto žena.

     Članovi su obaviješteni o dosadašnjem tijeku pregovora o isplati tzv. Covid dodatka umirovljenicima, kojom je prigodom naglašeno kako pregovori idu u pozitivnom smjeru te će isplate tog nužnog dodatka uskoro i biti.

     Državna tajnica Majda Burić je pred­stavila uspješnost skrbi o 70.000 starijih u njihovim domovima i to zapošljava­njem 13.000 žena.

      Đina Šverko iz Sindikata umirovlje­nika je pod razno naglasila hitnu po­trebu izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kako bi se omogućilo pra­vo na rad i obiteljskim umirovljenicama, ravnomjerno pravo „običnim” i posebnim umirovljenicima te osobito ukinulo oduzimanje dodatka na najni­žu mirovinu prigodom zaposlenja.(Glas umirovljenika)

Je li vam javno cijepljenje političara vratilo povjerenje u cjepivo AstraZeneca?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?