U Sisačko-moslavačkoj županiji više umirovljenika nego zaposlenih

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Održivost hrvatskog mirovinskog sustava je na prijelomnoj točki. Prema novim podacima HZMO-a, cijela jedna županija ima više umirovljenika od radnika.

U pitanju je Sisačko-moslavačka županija, koja trenutno ima više umirovljenika nego zaposlenih (omjer 0.95 radnika na jednog umirovljenika), a puno bolje stanje nije ni u Šibensko-kninskoj, Karlovačkoj i Požeško-slavonskoj (omjeri 1.03/1.04 radnika na jednog umirovljenika). Prosjek cijele države je 1.25 radnika na jednog umirovljenika, tj. Hrvatska ovog trenutka ima 1.24 milijuna umirovljenika i 1.55 milijuna zaposlenih.

Svaki zaposleni svojim radom uzdržava sebe, svoju obitelji i (skoro) jednog umirovljenika

To u principu znači da svaki zaposleni svojim radom uzdržava sebe, svoju obitelji i (skoro) jednog umirovljenika. Situacija je još gora ako se uzme u obzir broj zaposlenih u javnom sektoru, koji su neto primatelji iz proračuna iz kojeg im se isplaćuju plaće. To što dio plaće koja im je osigurana u proračunu vrate kroz poreze u taj isti proračun ne mijenja tu činjenicu. Broj zaposlenih u javnom sektoru raste iz godine u godinu, pa je prema podacima Ministarstva uprave na kraju 2019. ukupno bilo zaposleno 232.087 ljudi, što je njih 2405 više nego na kraju 2018. Ako se tom broju pribroje zaposlenici Ministarstva obrane, pripadnici obrambenih snaga i zaposlenici domova za starije i nemoćne, onda se ta brojka penje na gotovo 255.000 zaposlenih u državnom i javnom sektoru.

Kada se oduzme broj zaposlenih u javnom sektoru, jer oni ne pune proračun, dolazi se do podatka da je broj zaposlenih u privatnom sektoru i broj umirovljenika u Hrvatskoj gotovo isti. To je čak i realnija slika trenutne održivosti mirovinskog sustava jer da se ne nadopunjuje razlika između uplata i isplata iz proračuna, onda ne bi uopće bilo dovoljno sredstava iz uplata trenutnih zaposlenika da se podmire sve mirovine u državi.

  1. se isplatilo oko 40 milijardi kuna, dok se iz doprinosa prikupilo tek oko 24 milijarde kuna. To znači da se iz doprinosa za mirovinsko osiguranje pokriva tek 60% troškova mirovina. Ostatak, oko 16 milijardi kuna, nadopunjava se iz proračuna.

Mirovinski sustav će biti sve teže održiv. Dapače, on je već sada sasvim neodrživ i održava se iz općeg proračuna države. Sisačko-moslavačka je tek prva županija koja je došla do točke da ima više umirovljenika nego radnika, ostale županije će je za koju godinu slijediti.

Vjerojatno će se morati kombinirati nekoliko mjera, promjene mirovinskog sustava, socijalne politike i demografske politike, ali je sigurno da trenutni model ne funkcionira.

Suludo je misliti da će još uvijek funkcionirati model osmišljen prije više od sto godina, kada su demografske, gospodarske i socijalne prilike bile sasvim drugačije nego danas.

Dok se to ne dogodi, možemo samo gledati kako županije jedna po jedna ulaze u fazu gdje će u njima stanovati više umirovljenika nego radnika. Teško je pronaći bolji i direktniji primjer postupnog odumiranja Hrvatske, piše Indeks.hr.

Najgora situacija je u nerazvijenijim i ruralnim krajevima s većim brojem starijeg stanovništva. No, Varaždinska, Zagrebačka i Primorsko goranska županija za sada imaju nešto veći broj zaposlenih u odnosu na umirovljenike.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?