U Hrvatsku stižu kućni testovi na koronavirus

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Pored pilot domjenaka, kako doznaje RTL kroz desetak dana u ljekarne stižu i brzi testovi za kućnu uporabu.

“Taj test će biti na pljuvačku, postoje još dvije vrste – jedna je bukalna sluznica, a drugi je na površini nosa, registracija je napravljena u Republici Njemačkoj, ali mi očekujemo i druge testove koji će proći tu kontrolu”, objašnjava član uprave Medike Jakov Radošević.

Obavijest o stavljanju na tržište testova za samotestiranje zaprimio je tijekom utorka HALMED, a testovi su odobreni na razini Europske unije.

Glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić objašnjava da je riječ o proizvodu kojeg mogu koristiti “laici”, a ono što je bilo važno dokazati u postupku provjere jest da su ti testovi pouzdani i dovoljno jednostavni da se mogu koristiti na siguran način.

Cijena testa će biti ispod 100 kuna, a moći će se kupiti u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama. Najavljeni test je registriran u Njemačkoj, ali farmaceuti u Hrvatskoj očekuju i druge testove, rečeno je.

Za brze testove nije potrebna dodatna laboratorijska oprema. Načelo je slično testu na trudnoću: nakon 15 do 20 minuta test trake pokazuju je li pacijent pozitivan ili negativan na koronavirus.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Voli li Hrvatska svoje stare?

  Voli li Hrvatska svoje stare?      Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica izabrana je 19. ožujka

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?