TREĆI VAL – Trebamo li odgoditi izbore i popis stanovništva?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Vlada Republike Hrvatske još jednom je donijela odluku o odgodi popisa stanovništva koji se trebao održati od 1. travnja do 7. svibnja, međutim početkom veljače Državni zavod za statistiku u javno savjetovanje uputio je prijedlog odgode po kojem je određen novi datum, popis stanovništva trebao se provesti tijekom lipnja, iako sada više nije siguran ni taj datum, jer DZS uputio je novi prijedlog u kojem predlaže da se popis stanovništva odradi od 13. rujna do 17. listopada.

Ta odluka posljedica je pandemije koja se ponovno proširila na veliki dio Europe, no, što je s lokalnim izborima koji se održavaju 16. svibnja.

Zbog opasnosti od trećeg vala epidemije koja je već pogodila veliki dio Europe, a pogotovo nakon što su odluku o izborima zadnjih tjedana donijele brojne europske vlade, primjerice u Italiji i Finskoj, postavlja se pitanje hoće li i Hrvatska slijediti njihov primjer..

Liječnik i kandidat Demokrata za novog gradonačelnika Zagreba Mirando Mrsić, upozorava na opasnosti koje su pred Hrvatskom zbog lokalnih izbora.

„Kao kandidat za gradonačelnika Zagreba spreman sam za izbore kad god oni bili, no kao građanin, roditelj i liječnik sam istinski zabrinut pred trećim valom epidemije i smatram da i odgoda izbora može biti rješenje. Sigurnost i zdravlje građana mora biti na prvom mjestu. Smatram da se politički sustav Hrvatske može i mora unaprijediti online glasanjem i glasanjem putem pošte, no s obzirom na to da Hrvatska kojom upravlja HDZ to ne želi i nesposobna je provesti, onda je u pandemiji i odgoda izbora realna opcija“ rekao je Mirando Mrsić za Novi list.

„Naime, situacija u Hrvatskoj ponovo se pogoršava, raste broj zaraženih, cijepljenje nije ni blizu onog što je trebalo biti jer se cijepe povlašteni, a ne ranjivi, prerano smo popustili mjere i dolaze nove i opasnije verzije virusa. Predviđam da će vrhunac tog trećeg vala biti krajem travnja i početkom svibnja i ako se to stvarno dogodi, onda izbore možemo pomaknuti na kraj lipnja ili početak rujna. Ukoliko HDZ nastavi provoditi svoju nerazumnu politiku, doći će u pitanje ne samo legitimnost izbora već i turistička sezona bez koje nema ni gospodarskog oporavka“,  istaknuo je Mrsić.

Nakon parlamentarnih izbora, lokalni izbori pred nama dati će najčišću sliku stanja, i odgovor na pitanje kako su građani zadovoljni vođenjem države u vrijeme pandemije.

Davorka Ožura

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Voli li Hrvatska svoje stare?

  Voli li Hrvatska svoje stare?      Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica izabrana je 19. ožujka

napovoljnija invalidska kolica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?