Treba vam više energije da preživite dan? Ovih 10 koraka moglo bi pomoći

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Koliko puta ste se zatekli u razmišljanju kako je vaš dan mogao i bolje proći? Kako vas je umorio posao i silne obaveze koje ste imali taj dan?

Kako svake večeri nemate energije za nikoga i ništa? Vrijeme je za pozitivne promjene, a ovaj plan mogao bi vam itekako dobro doći. Sretno!

1. Buđenje u 6 ujutro

Najbolje oruđe protiv jutarnje sporosti je navika. Naime, tijelo koje se naviknulo buditi u isto vrijeme svaki dan, (da, čak i vikendom) probudit će se odmornije. Uostalom, kasnijim odlaskom u krevet poremetit ćete dnevni ritam kojim je uređeno vrijeme spavanja i budnosti. Kako to ne bi bio slučaj, buđenjem se brzo podignite iz kreveta i dopustite da dnevna svjetlost kaže vašem tijelu da je vrijeme za buđenje, prenosi Good Health. Ako ste i dalje umorni, nadoknadite to vrijeme ranijim odlaskom na spavanje tu večer.

 

2. Tjelovježba u 7

Prednosti jutarnje tjelovježbe, pokazala su istraživanja, povećanje je razine kortizola, poboljšan fokus, a učinit će vas i vedrijima te će vas napuniti energijom. Čak su i oni koji nisu skloni šetnji posvjedočili poboljšanju raspoloženja nakon šetnje, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Emotion. Drugo je istraživanje pak pokazalo kako je potrebno samo 10 minuta šetnje kako bi se postigli takvi rezultati. Tjelovježba ujutro dobra je i za bržu izgradnju mišića jer su u jutarnjim razdobljima razine testosterona u tijelu visoke, a upravo su takve razine zaslužne za gradnju mišića. Uostalom, nakon tjelovježbe bit ćete aktivniji, a nećete biti toliko gladni tijekom čitavog dana, tvrdi istraživanje sa Sveučilišta Brigham Young.

Shutterstock

Da s jutarnjim tjelovježbama možete započeti odmah, smatra i Saša Segedi, profesor kineziologije.

Jesen je odlična za započeti trening – temperature su pale tako da su usponi kud i kamo ugodniji, a šuma još uvijek nije natopljena pravim jesenjim kišama, tako da su staze rijetko blatnjave i vrlo prohodne (bez bojazni od klizavog terena). Osim što je fenomenalna cardio aktivnost, pješačenje/planinarenje je i dobar stimulans za vašu muskulaturu, a moj jedini savjet bi bio da izaberete stazu primjerenu vašim kondicijskim/motoričkim sposobnostima.

3. Doručak u 8 ujutro

Počastite se doručkom koji će povratiti razine glukoze, a mozgu omogućiti da se fokusira. Takav doručak mora sadržavati 400 kalorija što čini 20 posto od ukupne dnevne količine, tvrdi nutricionistica Emily Robinson. Ona preporuča doručak s visokim udjelom vlakana i ugljikohidrata iz škroba, kakva je zobena kaša. Dakako, ne smijemo zaboraviti ni voće i povrće kao ni izvor proteina kao što su orašasti plodovi, jaja i grah. Izbjegavati bi trebalo slatke pahuljice i drugu procesuiranu hranu koja će vas samo usporiti.

Koliko je doručak važan, ističe i nutricionistica Marijana Zubac.

Ja svojim pacijentima često savjetujem da pojedu pureću šunku ili jaje, te mliječne fermentirane proizvode (npr. 1 čašica bioaktiva ili kefira). Bez obzira na to poznajete li osnovne smjernice kako biste kreirali nutritivno bogat i balansirani doručak, prvi korak je prestati preskakati jutarnji obrok! Vjerovali ili ne, to je uzrok povećanja masnog tkiva na području trbuha te brzog porasta šećera u krvi zbog gladovanja.

4. Kofeinom inducirana energija u 10.30

Planiranje ispijanja kave koje je u skladu s razinom kortizola u tijelu, tvrde neuroznanstvenici s Harvarda, povećat će količine energije koju vam pruža taj napitak. Najveća razina kortizola u tijelu je između 9:30 i 11:30 te se tada preporuča konzumacija kave ili čaja. No, ako ste ranije pretjerali s kavom i ona više ne djeluje jednako na vas, zamijenite je šetnjom uz i niz stepenice. Naime, na temelju istraživanja Sveučilišta Georgia, deset minuta ove vježbe pružit će vam više energije nego će to učiniti šalica kave.

 

5. Pauzu za ručak provedite na svježem zraku

Smanjenje razine stresa, a poboljšanje memorije i koncentracije prednosti su boravka na svježem zraku. Sveučilište u Michiganu potvrdilo je kako su studenti koji su išli prošetati kroz park bolje pamtili i lakše se koncentrirali u odnosu na one koji su šetali po gradskim ulicama. Uostalom, konzumiranje hrane pred ekranom dovest će do konzumacije više kalorija, ali i do debljanja, tvrdi New York Times.

GettyImages

6. Čašom hladne vode pobijedite umor

Čini nas opreznijima, a navodno je i dobra protiv depresije i dugoročnog umora, pokazala su istraživanja koja su propitkivala blagodati hladne vode. Iako su se istraživanja fokusirala na hladnu vodu prilikom tuširanja kada tijelo ispušta endorfin, mali doprinos energiji dat će i nanošenje hladne vode na zapešće ili na lice gdje se nalaze završetci živaca.

Tekućinu tijekom dana izbacujemo mokrenjem, stolicom, suzama, slinom, znojenjem, ali i disanjem. Mokrenjem se gubi u prosjeku oko 1.5 litara vode, a samo znojenje i disanje troše dodatnu litru. Ako je riječ o velikim ljetnim vrućinama, hipertermiji, znojenjem se mogu izgubiti i do 3 litre vode na dan, navodi nutricionistica Marijana Zubac.

7. Kraj radnog vremena ostavite za razmišljanje o onome što ste postigli taj dan

Fokusiranjem na radne zadatke koje nije izvršilo, tijelo troši dodatnu energiju. Umjesto fokusa na ono što niste obavili, zadnjih 5 minuta radnog vremena podsjetite se što jeste završili. Dr. Libby Weaver uspoređuje ljudski mozak s Internet pretraživačem te navodi “osjećaj da imate previše otvorenih stranica u mozgu izravan je put k iscrpljenosti”. Stoga, umjesto blokiranja najvažnijeg pretraživača u tijelu, unesite zadatke u svoj rokovnik te ih zakažite za određeno vrijeme. Na taj način, mozak će zadatak trenutno riješiti te će osloboditi dodatan prostor.

 

Shutterstock

8. Energizirajte se glazbom

Istraživanja su pokazala kako glazba ima izravan utjecaj na tijelo stimulirajući autonomni živčani sustav koji kontrolira disanje, otkucaje srca i probavu. Osim toga, potiče i tjelesne sustave koje nas čine raspoloženima. David Greenberg, psiholog sa Sveučilišta Cambridge tvrdi, “znamo da glazba aktivira moždane sustave nagrađivanja i zadovoljstva kao i razine dopamina koji zatim utječu na kratkoročno raspoloženje i osjećaje”.

9. Socijalizacijom preuzmite energiju drugih

Vrijeme poslije posla vrijeme je predviđeno za druženje, za šetnju, za volontiranje. Naime, socijalizacijom prenosite dio energije s drugih na sebe, ali pritom je važno ta druženja održati što spontanijima. Istraživanje Sveučilišta u Ohiu pokazalo je kako druženja koja su vremenski ograničena ograničavaju i vaše uživanje, a “ključ uživanja življenje je u trenutku” tvrdi autorica istraživanja Selin Malkoc.

Shutterstock

10. Meditacijom prije spavanja pripremite se za sljedeći dan

Umirivanje uma i utonjenje u san olakšat će meditacija ili neke druge vježbe disanja, a istraživanje Sveučilišta Waterloo iz Kanade utvrdilo je kako je to moguće postići u samo 25 minuta joge ili meditacije. Naime, mozak fokusiran na disanje blokira drugu buku koju stvaraju nebitne misli, a koje su najčešći uzročnici nesanice. Kako bi mozak fokusirali na disanje, lezite na leđa i položite ruku na trbuh. Dubokim udahom osjetit ćete podizanje ruke, a izdahom spuštanje. Preporuča se 20 udaha, ali vjerojatno je kako ćete zaspati i prije toga.prenosi

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica