SVEČANOSTI U POVODU 75. OBLJETNICE MATICE

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Matica umirovljenika Hrvatske u rujnu ove godine obilježit će jubilarnu 75. obljetnicu svog postojanja i uspješnog djelovanja. O pripremama za taj jubilej, s kojim se ne može pohvaliti gotovo nijedna udruga u Republici Hrvatskoj, razgovarali smo s glavnim tajnikom Matice umirovljenika Hrvatske mr. sc. Predragom Flešom

Po njegovim riječima 7. rujna ove godine održat će se sjednice Predsjedništva i Izvršnog odbora Matice umirovljenika Hrvatske na kojima će biti donesen konačan program obilježavanja. Sjednice će se, obzirom na epidemiološku situaciju, održati na daljinu (online) putem ZOOM platforme i elektronskom poštom

Prijedlog je da se svečana sjednica Skupštine Matice umirovljenika Hrvatske održi 24. rujna, u velikoj dvorani Chromosovog tornja u Heinzelovoj ulici u Zagrebu, na mjestu gdje je održana i redovna sjednica skupštine prošle godine. U raspravi na Predsjedništvu i u Odluci Izvršnog odbora, osim utvrđivanja datuma održavanja svečane i radne sjednice Skupštine Matice, bit će predložen i dnevni red kao i protokol svečane sjednice.

Glavni tajnik je podsjetio da smo planirali održati svečanu Skupštinu 25. travnja 2021. godine na datum kada je 1946. godine formirana Matica umirovljenika Hrvatske. To, također obzirom na COVID-19 i epidemiološku situaciju, nije bilo moguće, kao ni prošle godine. Taj dan je, inače, Skupština Matice 2019. godine proglasila Danom Matice umirovljenika Hrvatske s ciljem da se obilježava svake godine posebnim manifestacijama u kojima značajnu ulogu trebaju imati i više od 400 naših udruga članica Matice, ali svi i umirovljenici i starije osobe. Stoga su i Predsjedništvo i Izvršni odbor u travnju ove godine predložili i donijeli odluku da se sjednica, iznimno, održi u rujnu 2021. godine kada bi najvjerojatnije situacija trebala biti bolja. U svakom slučaju kao i prošle godine kada smo na istom mjestu održali sjednicu Skupštine, pridržavat ćemo se uputa o epidemiološkim mjerama koje će biti na snazi.

U pripremama za obilježavanje posebno smo tome posvetili pažnju, a na sjednicama Predsjedništva i Izvršnog odbora bit će raspravljeni i doneseni konačni prijedlozi i za dodjelu Zahvalnica i Priznanja udrugama članicama Matice i zaslužnim pojedincima u Matici i suradnicima Matice kao i medijima koji su posvećivali pažnju aktivnostima Matice.

Iz Matice umirovljenika Hrvatske upućen je i zahtjev Vladi RH da bude pokrovitelj obilježavanja ove jubilarne obljetnice. Očekujemo da će odgovor iz Vlade RH biti pozitivan i da će i na taj način biti potvrđen značaj našeg jubileja, ali i uloge Matice u višegodišnjem zalaganju za prava umirovljenika i starijih osoba, za poboljšanje njihovog materijalnog i društvenog položaja.

Prema pripremama i konzultacijama koje su s odvijale do sada, nakon svečane i radne skupštine bit će pripremljen domjenak i zajednički ručak. Pobrinuli smo se i za primjeren scenarij svečane sjednice na kojoj će izlaganje o 75. obljetnici podnijeti predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske mr. Višnja Fortuna. U tom izlaganju će biti i naglašena tradicija djelovanja Matice i njen značaj, ne samo za članove Matice, nego i za sve umirovljenike u Republici Hrvatskoj. Treba podsjetiti da je na prijedlog Matice formirano Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, kao savjetodavno tijelo Vlade RH, preko kojeg Matica i Sindikat umirovljenika Hrvatske djeluju i aktivo predlažu zakonska i druga rješenja vezana za položaj i status umirovljenika.

Na svečanosti je predviđen i nastup poznatih umjetnika, s prigodnim programom, a i popularnih voditelja koji će dati svoj doprinos značaju ove manifestacije.

Službeno glasilo Matice – “Hrvatski umirovljenički list”- pokrenuto je također 1946. godine, s time što je prvi broj izašao početkom siječnja 1947. pod nazivom “Glas penzionera”. HUL se uspio održati jer je bio i ostao jedan od čimbenika snage i jedinstva Matice umirovljenika Hrvatske i njenih udruga, članstva i vodstva.

U povodu 75. obljetnice Matice umirovljenika Hrvatske, nakon rujanskih manifestacija izaći će svečani broj Hrvatskog umirovljeničkog lista na kojem će biti opširni izvještaji s fotografijama, a posebno će naglasak biti i na prilozima o povijesti Matice i njenom djelovanju u proteklih sedam i pol desetljeća. S tim u vezi smo uputili zatražili i od naših županijskih organizacija da pošalju svoje priloge o djelovanju Matice na njihovom području, rekao je glavni tajnik Matice mr. sc. Predrag Fleš.

Osim svečanog dijela, članovi Skupštine će održati i redovnu sjednicu na kojoj bi trebale biti usvojene odluke u njihovoj nadležnosti. Radi se i o izvještaju o radu u prethodnoj godini, kao i planu aktivnosti za ovu godinu. Jednako se to odnosi na i financijsko izviješće iz 2020. godine kao i na financijski plan za 2021. godinu.

Obzirom da, zbog epidemiološke situacije, nije bilo moguće održati redovnu skupštinu sastali su se Predsjedništvo i Izvršni odbor na daljinu (online) i prihvatili prijedloge tih dokumenata koje će skupština trebati potvrditi. Nije lako djelovati u ovakvim uvjetima, ali smo uspjeli i komunikacija je bila na najvišoj razini s tim što je sve bilo pokriveno odlukama tijela Matice.

Predsjedništvo će na rujanskoj sjednici raspraviti, a Izvršni odbor Matice će nakon rasprave imati na dnevnom redu usvajanje i Prijedloga o zaštiti osobnih podataka koje Matica treba donijeti kako bi usuglasila svoje akte sa zakonima u Republici Hrvatskoj, a to znači i s direktivama i praksom Europske unije.

Na sjenicama će biti podnesene i druge informacije među kojima i obavijesti o novim članovima Izvršnog odbora i članovima Skupštine Matice koji su izabrani u svojim županijama umjesto dosadašnjih, rekao je na kraju glavni tajnik Matice mr. sc. Predrag Fleš.(Hul)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

CROATIA FIRST!!

Pažljivo slušajući što su sve naši političari pričali i još uvijek pričaju nakon nastupa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?