STIŽU MASNE KAZNE ZA LJUDE KOJI ŠIRE MRŽNJU: Ako širite mržnju po portalima, nećete dobro proći!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Nakon brojnih kritika novinara, urednika i vlasnika medijskih kuća, Ministarstvo kulture i medija odlučilo je učiniti nešto po pitanju članka 93. koji se tiče govora mržnje na portalima. Tako će Zakon o elektroničkim medijima (ZEM) biti usvojen već na prvoj idućoj sjednici Vlade, doznaje Jutarnji.

Pored nekoliko značajnih izmjena u odnosu na prvi prijedlog, pokušaj suzbijanja neprimjerenih komentara izazvao je najveću pozornost. U prvoj verziji Zakona pisalo je  “pružatelj elektroničkih publikacija odgovoran za cjelokupni sadržaj, uključujući i onaj koji je generirao korisnik”. Sukladno tomu, vlasnici medija bi trebali odgovarati zbog neprimjerenih komentara iako ih ostavljaju osobe koje nemaju veze s portalom, već upravo suprotno, šire mržnju i to često s lažnih profila.

Za takav sadržaj koji stoji na portalima ispod autorskih tekstova, u prvoj verziji zakona, bila je predviđena kazna u rasponu od 100 tisuća do čak milijun kuna. Sporni članak je sada izmijenjen, a u novom prijedlogu za komentare će odgovarati njihovi stvarni autori.

Mediji moraju promijeniti pravila igre

Mediji će biti dužni i staviti obvezu registriranja korisnika i “na jasan i lako uočljiv način upozoriti ga na pravila komentiranja i na kršenje propisanih odredaba”. Novi Zakon komentirala je i Udruga novinskih izdavača.

“Ovim zakonskim rješenjem izdavači su dužni korisnika registrirati te u dijelu članka prije komentara na jasan i vidljiv način upozoriti na pravila komentiranja. Udruga izdavača pozdravlja prijedlog jer smatramo da će tako komentari ipak biti omogućeni, pošto je u prvoj verziji uz isključivu odgovornost nakladnika, te visoke kazne, bilo izvjesno da si mnogi neće moći priuštiti tehnološka, kadrovska i organizacijska rješenja kako bi osigurali da se Zakon poštuje”, rekla je direktorica Natali Komen Bujas.

Prvi prijedlog bio je loš za slobodu govora

Iz Hrvatskog društva novinara (HND) kažu kako je u prvotnoj verziji ZEM-a zakonodavac svu odgovornost za govor mržnje namjeravao prebaciti na mediji. Upravo zato su problematizirali sporni članak 93. jer bi on mogao dovesti do totalnog ukidanja komentara, što bi bilo jako loše po slobodu govora.

 

“Tvrdili smo da se odgovornost nakladnika za komentare čitatelja može utvrđivati onda kada nisu ispunjeni neki uvjeti, odnosno ako korisnika prije ostavljanja komentara nije proveo kroz postupak složene registracije i identifikacije, ali mu i vrlo jasno dao do znanja što podrazumijeva širenje govora mržnje”, izjavio je Hrvoje Zovko, čelni čovjek HND-a.

“Naš je prijedlog prihvaćen. Što se tiče alata kojima će se ta registracija provoditi, siguran sam da su nakladnici s njima vrlo dobro upoznati i da će ih znati i htjeti primijeniti. Nisam siguran da je tekst zakona mjesto na kojem se oni taksativno navode, vjerojatnije je to pravilnik. Pritom nakladnik i dalje ima obavezu administriranja komentara, i dalje postoje pravila komentiranja, samo bi sada trebalo lakše doći do prekršitelja. A na pitanje hoće li se ovime smanjiti govor mržnje samo treba podsjetiti da se on desetljećima nekažnjeno promovira u javnom govoru, istupima istaknutih političara, javnih osoba pa čak i institucija. Neprihvatljivo je da cijeli ceh plate mediji”, zaključio je.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?