Sretan rođendan bane Jelačiću!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Bilo je to godine 1990. Dida me često znao sa sobom voditi u grad. Bio sam još mali, te godine sam kretao u prvi razred. Sjećam se kako smo išli po centru, pričali i družili se s didinim prijateljima kojih je bilo jako puno. Moj dida je za mene osobno bio najjači čovjek na svijetu! Kasnije sam saznao da su ga i drugi, njegovi suvremenici, smatrali prilično velikom facom.

Jednog su dana na glavni trg postavili skele, a uskoro su postavili i spomenik nekog stričeka s brkovima i sabljom na konju. Bio mi je super. Svi su bili jako uzbuđeni. Nisam imao pojma zašto, meni je bilo lijepo šetati po gradu, jesti sladoled i družiti se s velikima!

Od dide sam dobio kazetu Zlatnih dukata gdje se, između ostalog, pjevalo o banu Jelačiću – brkatom stričeku na konju. Sve pjesme s te kazete znam i dan danas.

Uskoro su našu Hrvatsku stigle nesreće. Počeo je rat. Dida mi je umro. Nije bilo baš lijepo vrijeme. No, izdržali smo mama, baka i ja i naša Hrvatska.

Sad je 2020. godina. Hrvatsku imamo. Borili smo se za nju i 90-ih, a i generacijama prije. U ovoj godini opet su nas stigle nesreće: pandemija uzrokovana COVID-19 virusom, potres u Zagrebu, mržnja malobrojnih, ali glasnih pojedinaca i strašna tragedija, pokušaj teškog ubojstva na Markovom trgu i pucanje na zgradu Vlade Republike Hrvatske!! Nije baš lijepo vrijeme.

No, izdržat ćemo. Ja to znam. Isto kako smo izdržali sve nedaće koje su nas zadesile do sad. Novo je doba došlo. Imamo svoju državu, imamo svoje znanje, svoje snage, svoju volju…IMAMO HRVATSKU! Imamo i svoju Vladu Republike Hrvatske koja radi odličan posao u ovim izazovnim vremenima. Trenutno se radi na Nacionalnom planu oporavka i otpornosti. Hrvatsku, naše ljude i naše gospodarstvo čekaju puno bolja vremena!

O tom planu pisat ću u narednim objavama. U ovoj, osim crtice iz vlastitog života, spominjem i bana Josipa Jelačića. Velikog facu koji se rodio na današnji dan 1801. godine. Sretan rođendan bane Jelačiću!

GRADIMO HRVATSKU ZAJEDNO!
 

Marko Erdeljac

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave