Sprema nam se bijeli Advent

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Hoće li pasti snijeg? Ha, vjerojatnost u prognozama uvijek postoji. U ovome tjednu posebice posljednjeg dana studenoga u gorju, osobito višem, poručio je Zoran Vakula za HRT.

Premda je snijeg povremeno padao i na blagdan svete Katarine, njegovo spominjanje u izreci ne treba shvatiti doslovno, nego samo kao uočavanje veće učestalosti prodora hladnijeg zraka potkraj studenoga. Naravno, ne svake godine. Uostalom, dokaz je i ovaj studeni, koji će u većini Hrvatske vjerojatno završiti među 10 najtoplijih u povijesti mjerenja, a na Jadranu ponegdje možda čak i rekordno topao.

A ako temperaturni ekstremi i izostanu – kišne već mjestimice imamo – dosadašnja količina oborine već je rekordna u Begovom Razdolju, Otočcu, Zemuniku i na Zavižanu, a u nastavku tjedna možda će i još ponegdje, dodaje Vakula. S njim se slaže i RTL-ova meterologinja Dunja Mazzocco Drvar koja snijeg u Hrvatskoj očekuje u roku od tjedan dana.


Da dolazi do promjene u subpolarnoj cirkulaciji, dok se troposferski polarni vrtlog pokušava ponovno organizirati, pri čemu su u Europi vjerojatni hladni zrak i snijeg, izvijestio je Severe Weather Europe.

Hladniji zrak, zajedno s vlagom znači i snježne padaline. Iako se konačne prognoze snijega ne mogu dati tako daleko u budućnost, ipak postoji trend koji pokazuje da su vjerojatne snježne padaline.

foto: yr.no

U Europi bi se snježne padaline i snježni pokrivač mogao proširiti od Skandinavije do srednje Europe i dalje prema istočnoj Europi. Prema internetskoj meteorološkoj službi Yr.no, u Zagrebu bi snježne oborine trebale početi od utorka, onog za osam dana.

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica