Socijalna pomoć povećava se s 800 na 1000 kuna

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Novim Zakonom o socijalnoj skrbi, koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2022., nakon osam godina stagnacije konačno će se povećati osnovni iznos socijalne pomoći i to s 800 na 1000 kuna mjesečno za odraslog samca.

“Želimo povećati naknade u sustavu socijalne skrbi jer smatramo da adekvatnost tih naknada u ovom trenutku nije dovoljna. Mi smo u HDZ-u u svojem predizbornom programu obećali podizanje osnovice temeljne socijalne naknade, odnosno zajamčene minimalne naknade, s 800 na 1500 kuna mjesečno. Sada ćemo je podići na 1000 kuna, što smatramo prvim korakom u rješavanju adekvatnosti visine naknada”, potvrdio je za Jutarnji list ministar rada Josip Aladrović.

Na pitanje smatra li da će 1000 kuna biti dovoljno za podmirivanje svih životnih potreba odrasle osobe, poput troškova stanovanja, prehrane ili odjeće, ministar odgovara kako se radi o povećanju koje državni proračun u ovom trenutku dopušta.

“Mi se moramo voditi financijskim principima državnog proračuna koji su održivi i koji su mogući. Ako me osobno pitate, mi očekujemo i želimo kao vlada ovu naknadu podići na visinu koju smo si sami zadali, odnosno na 1500 kuna. Razlika između sadašnjih 800 i 1000 kuna, koliko će ta naknada uskoro iznositi, prvi je pozitivni korak”, kaže ministar Aladrović.

Ističe kako će se mijenjati i način izračuna socijalne pomoći za druge kategorije stanovništva (druge odrasle osobe u kućanstvu, djecu, radno nesposobne osobe itd.), i to u korist djece i nemoćnih.

Trenutačno zajamčena minimalna naknada, što je službeni naziv socijalne pomoći, iznosi 800 kuna za samca ili prvu odraslu osobu u kućanstvu, 480 kuna za drugu odraslu osobu i 320 kuna za dijete, bez obzira na njegovu dob, donosi Jutarnji list.

Radi li se o još jednoj predizbornoj kupovini glasova ili o zadovoljenju potreba korisnika socijalne naknade, nikome nije jasno, jer uzmemo li u obzir sve mjesečne izdatke, iznos od 1000 kuna samcu nije ni približno dovoljan za preživjeti.

Za koga ćete glasati na lokalnim izborima u Gradu Zagrebu?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Sloboda pod ključem

Na društvenim mrežama portala orijentiranih na stariju popu­laciju je opći predizborni tulum. Jedni druge

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?