“SKRIVENA” SOL – Možda i ne znate gdje se sve sol nalazi, a evo kako možete znati kada je previše?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Sol se sastoji oko 60 posto klorida i 40 posto natrija. Naime, gotovo sva neprerađena hrana koju konzumiramo – povrće, voće, orašasti plodovi, meso, cjelovite žitarice i mliječna hrana – sadrži malo natrija. Mada nam je to sasvim dovoljno jer naše tijelo treba samo malu količinu, oko 1.500 miligrama na dan. Sol u našem organizmu pomaže da se opuste i stisnu mišiće, pomaže živčanim impulsima te uravnotežuje minerale i vodu koju uzimamo.

Iako svatko od nas unosi najmanje dvostruko više soli nego što je to potrebno našem organizmu, ne uzimajući u obzir da previše soli vodi do moždanog udara, srčanih bolesti, te hipertenzije. Ona je jedan od glavnih uzročnika arterijske hipertenzije, koja je zabilježena kod čak 45,6 posto muškaraca i 43 posto žena odrasle dobi u Hrvatskoj. Unatoč preporukama struke da unos kuhinjske soli dnevno ne bi trebao prijeći pet grama, prosječni građanin u Hrvatskoj unosi 11,6 grama soli na dnevnoj bazi i time ozbiljno ugrožava svoje zdravlje.

Problemi s kojima se suočavamo unosom prekomjerne količine soli jesu:

  1. Nadutost

Osjećaj da vam je trbuh napuhan ili zategnut, je jedan od najčešćih kratkoročnih učinaka previše soli. Pomaže tijelu da zadržimo vodu tako da na sebe veže tekućinu. Hrana ne mora imati slani okus da bi bila bogata natrijem. Sendviči, pizza, peciva i konzervirana juha mogu biti skriveni izvori soli.

  1. Visok krvni tlak

Uz mnoštvo razloga zbog kojih možda imate visoki krvni tlak, jedan od njih bi mogao biti previše natrija. Od prevelike količine soli bubrezi se ne mogu riješiti tekućine koja nam nije potrebna, što dovodi do porasta krvnog tlaka.

  1. Oteklina

Oticanje lica, ruku, stopala i gležnjeva znak su da je u tijelu previše natrija. Ako ste otečeniji nego inače, obratite pozornost na to koliko soli konzumirate.

  1. Pojačana žeđ

Ukoliko ste u posljednje vrijeme patite od pojačane žeđi, to bi mogao biti znak da jedete previše soli. Kad dođe do toga vi dehidrirate, jer tijelo izvlači vodu iz stanica i osjećate žeđ. Voda može pomoći neutralizirati sol i osvježiti stanice.

  1. Debljanje

Zadržavajući vodu u organizmu sol svakako može dovesti do porasta na vagi. Višak kilograma u dan, dva, ili nekoliko dana, može značiti da imate previše soli. Prisjetite se namirnica koje ste jeli tijekom posljednjih nekoliko dana i pokušajte napraviti promjene u svom jelovniku kako biste smanjili unos sol u Vaš organizam.

  1. Češće mokrenje

Višak soli može dovesti do češćih odlazaka u kupaonicu. Sol dovodi do žeđi, što vas potiče da pijete više vode. Kasnije ćete možda morati ići u kupaonicu više nego obično.

  1. Loš san

Konzumiranje previše soli prije spavanja može dovesti do poremećaja u snu. Naime, znakovi da ste unijeli previše soli u organizam mogu biti od nemirnog sna, čestog buđenja noću, do toga da se ujutro ne osjećate odmorno.

  1. Slabost

Ukoliko je previše soli u krvi, voda izlazi iz stanica da bi razrijedila sol, što u većini slučajeva rezultira osjećajem slabosti.

  1. Bol u želucu

Želudac će reagirati na dehidraciju zbog previše soli koju konzumirate. Najčešće se javljaju mučnina ili proljev. No, ako je želudac uznemiren ili imate grčeve, razmislite što ste jeli tijekom proteklih nekoliko dana. Uzimanje dovoljno vode može pomoći rehidrirati stanice i pridonijeti vašem organizmu da se osjećate bolje.

 

Dosoljavanje hrane za vrijeme konzumiranja i ne praćenje deklaracija na hrani koju kupujemo svakako povećava šanse da svi mi u organizam unosimo prekomjernu sol. Kako bismo sol zadržali na zdravoj razini možemo učiniti slijedeće:

 

* Ne dosoljavati hranu.

* Umjesto pakiranog birati svježe meso.

* Prilikom kupnje smrznutog povrća, odabrati ono koje je “svježe smrznuto”.

* Izbjegavati gotova jela, procesuirana jela i ona s već dodanim začinima ili umacima.

* Pročitajte naljepnice i provjeriti sadržaj natrija u hrani koju kupujemo.

* Prilikom odabira začina, birati one koji navode natrij na svojim etiketama.

* Kada jedemo vani, zatražiti da se naše jelo pripremi bez soli ili s manje soli.

Naše tijelo treba malo soli, a iako se to vrlo rijetko događa moguće je da organizam nema dostatnu količinu soli što se očituje glavoboljom, mučninom, povraćanjem, grčevima, umorom, slabošću mišića, dezorijentiranošću… Takvo stanje naziva se hiponatremija.

Koji je vaš favorit za gradonačelnika Grada Zagreba?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?