SIROMAŠTVO JE NAŠA REALNOST – Za samo 24 sata rada prikupljeno hrane za 350 obitelji!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Hvalevrijedna inicijativa “Poklon ograda”, koju su s početkom koronakrize pokrenule tri žene – Sandra Vukušić iz udruge Nacionalni savez Treća dob, Danijela Medaković iz udruge Inkubator sreće i Aleksandra Ivanac iz udruge UKL Carpe Diem – došla je svome kraju, nakon puna dva mjesta djelovanja. Pokazalo se da je bila i više nego uspješna. Prikupljanje i podjela vrećica s namirnicama i motivirajućim porukama održavala se subotom, te je u svega 24 sata rada prikupljeno hrane za oko 350 obitelji.

Podsjetimo, inicijativa je bila zamišljena tako da svi oni koji žele pomoći potrebitima vrećice s namirnicama i ostalim potrepštinama ostavljaju na dvjema lokacijama u Zagrebu, dok su ih svi oni koji u ovim izazovnim vremenima trebaju pomoć na istim lokacijama mogli pokupiti. Nije trebalo puno da ova inicijativa odjekne među Zagrepčanima i još jednom pokaže koliko su Hrvati najbolji kada je najpotrebnije. Već s početkom koronakrize mnogi su građani ostali bez posla, a time njihove obitelji bez redovitih primanja. Oni kojima je financijska situacija još uvijek bila održiva nisu na to samo odmahnuli rukom, već su odlučili pomoći. Donijeli su vrećice, koje su potrebiti potom odnijeli svojim kućama.

Siromaštvo je u Hrvatskoj postojalo i prije pandemije kornavirusa, a s ovom krizom samo se pojačalo. Mnoge obitelji jedva da si mogu priuštiti kruh i mlijeko, a neke čak niti to. U riziku od siromaštva u Hrvatskoj živi 28 posto starijih od 65 godina a upravo kroz Inicijativu oni su većinski bili ti koji su namirnice prikupljali. Siromaštvu su nažalost najviše izložena jednočlana kućanstva, svakom drugom takvom prijeti siromaštvo, pogotovo kada u njima žive stariji od 65 godina.

Neizvjesnost je najgora i mnogi strahuju da će završiti na prosjačkom štapu. Isto tako, oni koji još imaju poslove pitaju se što će ih dočekati na jesen. Boje se da uskoro neće moći plaćati rate stambenih kredita, a nakon toga niti prehranjivati djecu. Očajni su i turistički djelatnici, kojima su ljeto i strani turisti bili jedini izvor prihoda, a sada je to samo odjednom stalo. Mali i srednji poduzetnici također su u problemima, mjere koje je država poduzela nisu om bile od prevelike pomoći. Drže da će se sve ovo tek odraziti na njih, a time i na njihove zaposlenike i njihove obitelji.

Sve u svemu državne mjere, sada se može vidjeti, više su bile predizborna kampanja nego li prava pomoć onim najpotrebnijima u našem društvu. Mnogi su, naime, radili tek povremeno i tako prehranjivali svoje ukućane. Kad je s koronakrizom sve stalo, oni su ostali bez posla, ali i bez prava na primanja s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Na takve, a njih je jako mnogo, nitko nije mislio.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

CROATIA FIRST!!

Pažljivo slušajući što su sve naši političari pričali i još uvijek pričaju nakon nastupa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?