Silvia Marchig te Ana Kreitmeyer i Sonja Pregrad gostuju u riječkoj Filodrammatici

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Kraj studenog u Rijeci ove će godine obilježiti dvije predstave – Tamo vani i ovdje unutra, Ane Kreitmeyer i Sonje Pregrad te plesni solo Silvije Marchig Sol, u produkciji Kik Melonea koje se prikazuju u suradnji Udruge Domino iz Zagreba i riječke Udruge Prostor Plus.

Obje predstave gostovat će u riječkoj Filodrammatici, u nedjelju 29. studenog te u ponedjeljak, 30. studenog. Prvi na rasporedu je plesni solo Silvije Marchig Sol, u produkciji Kik Melonea, koji se održava 29.studenog u 20 sati. Sljedećeg dana, također od 20 sati, gledat ćemo predstavu koja je 2018. godine osvojila Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju plesnu predstavu u cjelini – Tamo vani i ovdje unutra, Ane Kreitmeyer i Sonje Pregrad, u produkciji Četveroruke.

Predstava Sol novijeg je datuma, nastala tijekom 2020. godine. Na njezino nastajanje utjecala je neizvjesnost i nesigurnost uzrokovane pandemijom i tektonskim poremećajima: onih doslovnih, u zemljinoj kori, kao i onih društvenih koji se daju naslutiti u osjećaju preslagivanja vrijednosnih sustava u nama i svuda oko nas. Autorica predstave je Silvije Marchig, a ovo njezino djelo materijalizacija je‘svih Silvia’ proizašlih iz mapiranja prošlih radova i vlastitog iskustva dugogodišnjeg djelovanja na plesnoj sceni. Značenje se ovdje djelomično sugerira, a djelomično je ostavljeno na kolektivno upisivanje.

Sama autorica poziva gledatelje da budu sukreatori u konstruiranju značenja:

“Prepoznajem svoje sidro u autentičnosti doživljaja žive izvedbe i uranjam u nju, promatrajući pri tom kako djelujem na društvene i povijesne konotacije formata „ženskog sola“, a što te konotacije čine meni, u izvedbi i izvan nje. Prepuštam publici upisivanje simbolike, značenja i referenci. Nekih sam svjesna, neke su izvan kontrole.” (Silvija Marchig)

 

 

Također, u predstavi se pojavljuju duhovi prijašnjih radova:  Karusel (Japelj, Marchig) Ovo (ni)je moja šuma (Govedić, Japelj, Marchig), Divljač (Trafik; Alvir, Banich, Čuljak, Liverić, Lupi, Marchig, Svetopetrić), Glečer (Horvat, Marchig, pavleheidler, Pregrad) i Najtužniji komad. Ikad. (Gutić Mižimakov, Lancia, Marchig, Sibila, Vodenica) i kostimi Andrijane Botice, Olivera Jularića i Iztoka Hrge.

 

Tamo vani i ovdje unutra, u izvedbi Ane Kreitmeyer i Sonje Pregrad, predstava  je o meni, o njoj, o rubu koji nas odjeljujući spaja, o našem susretu u kojem preispitujem namjere one druge, jednako kao što i ona preispituje moje namjere, to je predstava o nesigurnosti koju svako bavljenje drugim podrazumijeva, dakle o rubu koji nas okružuje, na pozornici, na ulici, na kolodvoru, o rubu koji nas štiti i otkriva istovremeno, o razlozima i načinima kojima ga pokušavamo prijeći, kao i o tome kako nas taj prelazak, kojemu je drugo ime dodir, mijenja, potiče, uznemirava i plaši, ova je predstava, baš kao mnoge druge predstava što niču u ovom vremenu straha i sama o strahu, o nepovjerenju, o zlokobnom predosjećaju u nama i oko nas, o zbunjujućem pitanju tko ga uopće proizvodi?

 

 

Ana za predstavu kaže da ona nastaje iz onog što naše tijelo pohranjuje i živi, dok Sonja dodaje da nastaje iz panike koju osjećaš, ali ne razumiješ, iz tjeskobe svijeta koja živi na svom rubu pounutrena tijelom, ali i iz tijela koje se na taj rub privikava.

 

Ova neizvjesna godina osvijestila nas je o tome da ne znamo što donosi sutra i da baš zato uživamo u danas. Zato vas pozivamo da posjetite programe udruge Domino, na koje je ulaz, kao i uvijek – slobodan – u sklopu inicijative Umjetnost dostupna svima.

Za obje predstave potrebna je prethodna najava i rezervacija na e-mail adresu: prostorplus@gmail.comViše informacija o programu možete pronaći na mrežnim stranicama https://thisisadominoproject.org/.


 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

NOĆ MUZEJA

Već tradicionalna šesnaesta Noć muzeja u Hrvatskoj održati će se i ove godine 29.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?