Sezonac iz Srbije “otvorio dušu” nakon dva mjeseca rada u Vodicama: ‘Nije mi bilo baš svejedno na prvu’

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Foto Pixabay.com

Nemanja priča da mu nije bilo baš svejedno kad se ukazala mogućnost raditi u Hrvatsku, ali ju je izabrao zbog jednostavne računice – plaća je duplo viša nego u Crnoj Gori.prenosi

U Hrvatskoj trenutno s važećom dozvolom za boravak i rad boravi gotovo 10 tisuća državljana Srbije, a od te brojke 2.560 ima ih dozvolu za sezonski rad. Podatke prenosi srbijanski portal poslovi.infostud.com, koji se bavi posredovanjem u zapošljavanju.

Najviše sezonaca iz Srbije zaposleno je u turizmu i ugostiteljstvu i to na poslovima – pomoćni radnik u turizmu, konobar, kuhar i turistički animator.

Portal u svojoj reportaži prenosi i iskustvo pizza majstora Nemanje Pavlovića iz Smedereva, koji već dva mjeseca radi u jednoj pizzeriji u Vodicama.

– Iskustva sa strancima su dobra, nema tu neke razlike. Ako si čovjek i ako si došao raditi onda ćeš biti poštovan i cijenjen, a ako si zabušant i mudrijaš, onda ideš kući! Ja recimo imam i dobrih, a i loših iskustva s radnicima iz uvoza. Evo, recimo, Nemanja, dečko iz Srbije je kod nas već skoro dva mjeseca. Kako za sad stoje stvari, on može ostati i cijelu godinu kod nas u radnom odnosu” – kaže Jakovljević.

Nemanja priča da mu nije bilo baš svejedno kad se ukazala mogućnost raditi u Hrvatsku, ali ju je izabrao zbog jednostavne računice – plaća je duplo viša nego u Crnoj Gori.

– Da nije dobro – ja bih prvim autobusom došao kući, ako ćeš iskreno. Čuo sam razna iskustva i nije mi baš bilo svejedno, na prvu. Ali sam ipak odlučio doći i nakon dva mjeseca sam zadovoljan svim uvjetima – ljudima, kolegama, šefovima, gazdom, gazdaricom. Sa svima, priča Nemanja, navodeći da nije imao problema zbog toga što je iz Srbije.

– Baš nikakvih problema nema. Svi su me prihvatili ovdje ekstra. Nije sad da idem po gradu i oblačim majice “Srbija”, da se ja sad glupiram, nisam takav. Ali gde god da odem, u trgovinu, na plažu, u kafić, klub, tu u restoranu, a kolegama – nitko, ama baš nitko ništa nije rekao” – tvrdi Nemanja.

Vijesti:

5 namirnica koje ni u ludilu nesmijemo podgrijavati
Bolji su od lijekova za smirenje. Pogledajte što
Kako pobijediti reumu prirodnim sredstvima

Vlasnik pizzerije kaže kako ga je Nemanja još u telefonskom razgovoru pitao – “kakvi su odnosi između Hrvata i Srba kod nas”?

– Rekoh mu, dečko dragi, dok radiš, dok ne ističeš svoje – nitko te neće dirati, al ne zaboravi tko si, što si i odakle si i ne stidi se toga” – kaže Jakovljević.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave