Savjeti o roditeljstvu kada imate MS

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Otvoreno komunicirajte i podijelite vase znanje o MS-u sa svojom djecom
Colleen Doherty, MD | Medicinski pregledao liječnik ovlašten od strane uprave
 
Baš kao što vas ne definira multipla skleroza, ni vaše roditeljstvo ne definira MS. To je u stvari, MS je dio vašeg života, i tako će igrati ulogu u odrastanju vaše djece.
Dobra vijest je da su djeca uglavnom otporna i funkcioniraju dobro u domu koji ih voli, podržava ih i veseli. Ipak, multipla skleroza predstavlja dodatni izazov za mnoge obitelji.
Evo nekoliko stvari koje možete preispitati dok prolazite kroz svoje prekrasno putovanje roditeljstva.

Recite svom djetetu da imate MS

Naravno, da želite zaštititi svoje dijete od doživljavanja boli života, uključujući i emocionalnu bol spoznajom da jedan od njegovih roditelja, a to je njihov cijeli sviet ima multiplu sklerozu. Ali možda ćete se iznenaditi kad saznate da čak i ako pokušate zadržati svoju MS tajnu od vašeg djeteta, on ili ona vjerojatno su upoznati s činjenicom da je nešto u redu. Djeca su pametna i perceptivna – znaju i razumiju mnogo više nego što mi mislimo.
Stručnjaci vjeruju da je najbolje biti otvoren od samog početka o temi multiple skleroze. To je mnogo blaži pristup, za razliku od suočavanja vašeg djeteta s vašom bolesti kad se nađu određenoj dobi kako bi sjeli i razgovarali o tom velikom otkriću. Svako dijete i svaka obiteljska situacija je jedinstvena. Slijedite vaše roditeljki instinkt i potražite stručno vodstvo ako niste sasvim sigurni kako ispravno postupiti.

Komunicirajte otvoreno o MS-u

Važna je otvorena komunikacija. Ako vaše dijete postavlja pitanja o vašoj multiple sklerozi, odgovorite na njih kako bi se ona osjećala uključenim. Istraživanja sugeriraju da su djeca koja imaju znanje o MS-u (sukladno njihovoj razvojnoj razini) mnogo bolje prilagođena i bolje se nose sa tom situacijom. Kako će vaše dijete saznati o MS, i kako će reagirati također će varirati. Neki mogu bolje reagirati na razgovor, a drugi na knjige ili videozapise.

Djeca će imati različite reakcije

Vaša djeca mogu iskusiti niz emocija kao što su suosjećanje, ravnodušnost, čak i smijeh – neka djeca mogu se šaliti ili hihotati na vaše simptome povezane s MS-om kao način da se nose sa tom spoznajom. Zapravo, smisao za humor može biti zdrav način suočavanja sa bolesti za cijelu obitelj. Pokušajte ne reagirati negativno.
Ako se vaše dijete izražava više zabrinjavajućih emocija kao što su ljutnja ili tuga, ili primjetite promjene u ponašanju kod kuće ili u školi kao što je povlačenje u sebe ili po nekim postupcima, razgovarajte sa svojim pedijatrom. To bi također bilo dobro tada na neko vrijeme potražiti stručnu pomoć – ne osjećajte da trebate nositi taj teret sasvim sami.
Također je važno znati da djeca mogu mijenjati svoje reakcije u različitim fazama života. Na primjer, mlađe dijete može zanemariti vaše simptome MS-a ili postaviti razna pitanja. Kako vaše dijete odrasta, pogotovo u adolescenciji, on ili ona mogu postati frustrirani i čak govoriti stvari koje su štetne.
Zapamtite da vaše dijete obrađuje činjenicu da njihov roditelj ima iscrpljujuću, kroničnu bolest, pa pokušajte biti razumni i ostati mirni.
Zaključak je da želite uraditi da za vaše dijete bude u redu razgovarati o MS-u s vama ili sa nekim drugim članom obitelji – dajte mu zeleno svjetla u obitelji da shvati da on ili ona mogu raspravljati o tome kad god požele.

Ne mora biti multipla skleroza

Govoreći o tinejdžerskim godinama, zapamtite da iako MS sada igra značajnu ulogu u vašem životu, vaš tinejdžer proživljava mnoge druge brige. Vaš MS najvjerojatnije igra ulogu ali i druge brige, brige oko prijateljstava, puberteta i školske brige. Nemojte olako pretpostaviti da je promjena u ponašanju ili raspoloženju vašeg djeteta, tinejdžera iz jednog i jedinog razloga-vašeg MS-a. U tim slučajevima traženje savjeta od svog liječnika bilo bi korisno u traćenju uzroka tih promjena.

Multipla skleroza nije kraj svijeta

Djeca roditelja s MS imaju tendenciju da se dobro nose i dobro se prilagođavaju. Zapravo, mnogi ljudi koji su odrasli s MS-om u svojim domovima vjeruju da im je roditelj s MS-om omogućio da se razviju u empatičnije, brižnije i razumnije osobe s dubljim pogledom na život i stvari koje su doista važne. Osim toga, vaše MS može pružiti živi primjer kako učinkovito upravljati fizičkim i psihološkim preprekama u svom životu.

Briga o sebi

Depresija je česta pojava u MS-u, a depresija majke povezana je s adaptivnim strategijama suočavanja s djecom. Dakle, dok se trudite biti ljubazan, fleksibilan i brižan roditelj, ne zaboravite brinuti se i za vlastite potrebe. Jedite zdravo, uzmite si malo vremena da uživate u nekoj dobroj knjizi ili televizijskoj emisiji i uključite se u neki oblik dnevne vježbe.
Također, ako imate depresiju, obratite se svom neurologu ili liječniku primarne zdravstvene zaštite. Isto tako, ako umor povezan s MS-om oslabi vaše strpljenje ili vašu sposobnost da se uključite u svakodnevne aktivnosti sa svojom djecom, razgovarajte sa svojim neurologom o tome kako se najbolje boriti protiv njega.

Potaknite zdrav odnos u obitelji

Iako vam može biti teško izaći iz kuće zbog problema s hodanjem ili zamorima povezanih s MS-om, važno je da vaše dijete ima neku vrstu aktivnosti. Investirajte u dadilju ako ste u mogućnosti , zamolite prijatelja ili voljenu osobu da odvedu vaše dijete na sportske treninge, park za igranje ili na rođendansku zabavu kod prijatelja.
Osim toga, pokazivanje zanimanja za aktivnosti vašeg djeteta, unatoč smanjenim sposobnostima, zdravo je za vaše dijete i za vas. Stručnjaci sugeriraju da dijete želi da njegov ili njezin roditelj dođu u školu ili sportsko natjecanje, čak i ako su u invalidskim kolicima ili imaju štap, radije ne go da ne dođu uopće.
Bez sumnje, roditeljstvo s MS-om je veoma izazovno i može zahtijevati malo više balansiranja, budući da se ne brinete samo o potrebama vašeg djeteta, već i o vašim potrebama. Ali zapamtite da imati MS ne određuje vašu ulogu roditelja. Ostanite puni samopouzdanja i uživajte u roditeljstvu, idite na rođendane, a teških trenutaka je ionako previše za vas, pa ih ostavite po strani.
IVAN NOVAK
Fotografija Ivana Novaka.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?