SABORNICA PRAZNA, KARTICE OVJERENE: VARAJU LI ZASTUPNICI S ELEKTRONSKOM EVIDENCIJOM? U Saboru sjedilo 29 zastupnika, a sustav zabilježio da ih je 106

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

 

Varaju li neki saborski zastupnici – dolaze li na Markov trg samo “cvikati” kartu na ulazu, a nakon toga nestanu u nepoznatom smjeru? To se pitanje nametnulo ovaj tjedan, kada je postalo očigledno da je sabornica pusta i da tek svaki peti zastupnik dolazi na posao, a u nekim trenucima ima više posjetitelja nego zastupnika.

Na ulazu u Sabor postoji elektronska evidencija ulazaka i izlazaka – koja bi trebala kontrolirati dolazak saborskih zastupnika na posao. No pokazalo se da postoji golema diskrepancija između službene evidencije i aktivnosti u sabornici. U petak u 11.15 sati u sabornici smo izbrojili 29 zastupnika: Gordan MarasŽeljko JovanovićBoris LalovacPredrag MatićFranko VidovićVedran BabićBranko GrčićBojan GlavaševićAlen Prelec, HDZ-ovi Branko BačićVesna BedekovićJosip ĐakićGrozdana PerićJosip BorićIvan Šuker, HSS-ov Mladen MadjerŽeljko Lenart, mostovci Božo PetrovNikola GrmojaMarko Sladoljev, HNS-ov Stjepan ČurajIvica Mišić, GLAS-ova Anka Mrak TaritašGoran Aleksić iz Snage, Ivan Pernar i Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida te SDSS-ov Milorad Pupovac i Veljko Kajtazi iz Kluba nacionalnih manjina… Iako zastupnici dolaze i odlaze i ta jedna slika nije pouzdana, dinamika i brojno stanje Sabora nije se bitnije mijenjalo. To se nikako ne bi moglo zaključiti po službenoj evidenciji na stranicama Sabora na kojima je jučer, na jedan od gorih i pustijih dana, prijavljeno da je 106 zastupnika došlo na posao. Među njima su i oni koje jučer nismo uspjeli ni čuti ni vidjeti, primjerice Krešo BeljakTomislav SauchaJoško KlisovićSabina GlasovacZlatko HasanbegovićAndrija MikulićIgor DragovanBranimir GlavašSlaven DobrovićHrvoje ZekanovićFranjo LucićBranimir BunjacMiro Bulj – on je bio na demonstracijama u Splitu protiv Vlade… U srijedu su se zastupnici brojili na prste, nije ih bilo više od 21, a svejedno saborska evidencija bilježi da ih je čak 114 uredno došlo u Sabor. U četvrtak opet prazna sabornica, s ne više od tridesetak zastupnika, a u evidenciji 119. Jedino opravdanje za nedolazak u Sabor imaju za srijedu i četvrtak Željko ReinerMarijana Balić i SDP-ov Damir Mateljan. Doduše, ostale ispričnice dostavljaju se šefovima klubova koncem mjeseca.

Ne ulaze u sabornicu

Zanimljiv je slučaj HDZ-ova Mire Kovača. On se našao na dva popisa: i kao prisutan zastupnik i kao službeno odsutan! Sam je bio iznenađen kad smo ga upitali koja je kolona točna i što bi mogao biti uzrok dvostruke evidencije: “Ne znam kako je to moguće. Nisam nikome javio da ću biti odsutan. Inače, kad idem na put ili imam obvezu, javim u tajništvo i ispričam se. Bio sam na sjednici, i u sabornici, odradio par sastanaka, a potom krenuo put juga, prema Splitu gdje imam predavanje”.

Neki od zastupnika priznali su da nisu ni ulazili u sabornicu, neki su, pak, tvrdili da jesu.

HSS-ov Krešo Beljak rekao je da je jučer bio u Saboru, ali ne i u sabornici: – Doduše, kratko, obavio sam par kava i otišao na kavu s bivšom premijerkom, to lako možete provjeriti. Sabor je stvarno postao mjesto duhova. Nije mogla doći većina HDZ-ovaca, pa onda valjda i nitko drugi nije htio.

SDP-ova Sabina Glasovac rekla je da je sva tri dana bila u Saboru i imala različite odbore, ali da mora priznati kako je bilo “dosta pusto po hodnicima”. “Jedino danas nisam stigla na odbor u 9.30 jer sam čekala majstora za kvar u kupaonici, ali došla sam kasnije”, dodala je.

Zlatko Hasanbegović ovako je proveo radni dan: “Bio sam na radiju kod Togonala i od 11 do 12.30 u svom saborskom brlogu. Nakon toga prošetao sam preko Cvjetnog trga, popio kavicu u PIF-u, svratio do Gavelle pa sinu odnio violinu u školu, popio još jednu kavicu u svom kafiću u Frankopanskoj, pročitao Ivanku Tomu, otišao kući, drugog sina ispitao grčki, pojeo juhicu i malo prilegao. Zaspao sam pola sata čitajući intervju Hrvoja Hribara u Expressu, nakon toga razgovarao s vašim kolegom Ciglom o Jasenovcu i sad vam pišem poruku…”

SDP-ovac Joško Klisović tvrdi da se uredno registrirao svaki put u posljednja tri dana. Branimir Bunjac ustvrdio je da dolazi na apsolutno svaku sjednicu od saziva pa nadalje. “Tko nije bio, lako se provjeri preko kartice.”

Andrija Mikulić kaže da je u četvrtak i petak bio u Saboru, samo u srijedu nije jer je predsjedao sjednicom zagrebačke Gradske skupštine: “A posljednja dva dana u Saboru nisam na sjednicama mogao sjediti po cijeli dan jer sam imao i odbore i konzultacije.”

Siti isprika

Predsjedniku Kluba HDZ-a Branku Bačiću dozlogrdilo je ovaj tjedan objašnjavati zašto mu nema kolega. Još u srijedu ih je branio tvrdeći kako “cijelu raspravu tijekom jutra vode zastupnici HDZ-a. Više od 30 zastupnika HDZ-a je prošlo kroz sabornicu”. No Bačić je naglasio da ne može opravdavati ničiji nerad i da odgovorni zastupnici trebaju biti u sabornici u 9.30 sati. Smatra da pustoš nema veze s Poslovnikom. Kaže kako je u nezavidnoj situaciji jer “on koji je po cijele dane u Saboru tumači gdje su oni kojih nema” i dodaje da više neće biti tako.

Inače, jučer je bila samo jedna sjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu te presice nezavisnog Miranda Mrsića, Živog zida, Gorana Aleksića i Mosta. No te obveze ne traju u principu dulje od pola sata.

HDZ je računao s tim da će zastupnici sami produljiti praznike nakon Prvog maja. U rasporedu u kojem se na saborskim stranicama svaki petak najavljuje plan aktivnosti za sljedeći tjedan i nije bilo zakazanog glasanja. Glasanje petkom, doduše, nije sveto pravilo, a može se očekivati da će se preskakati i češće – nakon što je Hrvoje Zekanović okrenuo leđa većini, ona je spala na 77 zastupnika i nije je lako vidjeti.

Jednima je za markiranje kriv Poslovnik, kako drži politički tajnik Nikola Grmoja, drugi se žale na gužvu u prometu, a treći se opravdavaju obvezama u lokalnim sredinama. Mostov Miro Bulj prvi je upozorio da neki zastupnici možda varaju i krše pravila tako što samo uđu, prijave se i odmah odu. – Svaki klub dobro zna tko je od kolega došao, a tko nije. No kako je moguće da su evidentirani, a nitko ih ne vidi – jedino ako im netko štanca iskaznice, ali to bi stvarno bilo strašno – rekao nam je jedan HDZ-ovac.piše jutarnji.hr

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica