Ruža Tomašić ide u mirovinu, europski mandat predaje – Ilčiću: ‘Vidjet će brzo da mu svjetonazorske teme tamo ne prolaze’

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Virtualnu konferenciju »Budućnost Europe«, organizira politička grupacija sa 62 od ukupno 705 europskih parlamentaraca, a najjači im je pojedinačna stranka poljski PiS, ovaj je put domaćica bila upravo Ruža Tomašić, koja je sa sobom prigodno dovela Ladislava Ilčića, kojem 1. srpnja predaje mandat u Europskom parlamentu. Ona je u njemu provela osam godina i, što se može zaključiti i iz riječi Raffaele Fitto, supredsjedatelja skupine europskih konzervativaca i reformista u Europskom parlamenta, izgradila je tamo veoma pohvalan status među euroskepticima. U sklopu spomenutih konferencija, ECR-ovci razgovaraju o tome kako zamišljaju Europsku uniju nakon što se stiša  epidemija koronavirusa.

„Sada sam ja bila domaćica, a u travnju, kada će organizatori biti Nizozemci iz ECR-a, sudjelovat ću u raspravi putem videoveze. Time se najviše bavim, promišljanjima o Europi poslije koronakrize, koja nam je poslužila kao poziv za buđenje. Bruxelles je uvijek mislio da je najpametniji i da sve suvereno drži pod nadzorom. Ali, potpuno su podbacili u pandemiji i ja se nadam da će se shvatiti da Bruxelles ne može sve sam uređivati, da se ubuduće moraju više konzultirati s državama članicama, uvažavati njihovu različitost. To je jedina moguća budućnost Europske unije, uz takav pristup lakše ćemo se nositi s posljedicama ove krize. Bilo kakve zamisli o federalizaciji Europe su, duboko vjerujem, stavljene ad acta. Mislim da će u Bruxellesu prevladati stav da je bolje podijeliti odgovornost s državama članicama, a ne preuzimati sav teret, pa onda i krivnju. Ako će ipak iz Bruxellesa i nadalje stizati nalozi koje će članice morati izvršavati, to će biti loše za sve nas“, izjavila je Ruža Tomašić.

Hrvatski europski parlamentarci vole se predstavljati kao osobe oko kojih se vrti praktično sve u Bruxellesu, te dosta često zasipaju hrvatsku javnost vijestima o svojim navodnim uspjesima. Ruža Tomašić priznaje kako to nije realno, ali dodala je »političari moraju tako nastupati«.

Političari ne odlaze u mirovinu baš sa voljom, pokušavaju uvijek odgoditi taj trenutak, dok god postoji ta mogućnost. Ruža Tomašić zastupnica u Europskom parlamentu, ističe kako se raduje novom razdoblju svog života koji ju očekuje.

 

„Zacrtala sam si da ću, da tako kažem, u mirovinu otići kad ću biti na političkom vrhu. U Saboru naša Hrvatska konzervativna stranka danas ima dva zastupnika i tu je taj moj mandat u Europskom parlamentu, pa uzdignutog čela, s veseljem, idem u mirovinu. Radim od svoje 17. godine i mislim da sam zaslužila mirovinu, u kojoj ću se najviše posvetiti svojim dvjema unučicama. Zamijenit će me kolega Ilčić i na njemu je da se izbori za status u ECR-u, u kojem sam se ja doista snašla i u kojem me cijene. Neki su zastupnici već u četvrtak rekli Ilčiću da će imati puno posla kako bi me uspješno mogao zamijeniti. On počinje iz početka, može pokušati gurati svjetonazorske teme, ali ubrzo će uvidjeti da to ne prolazi. Važno je činiti ono što će biti dobro za život hrvatskih građana. Paralelno s etabliranjem unutar ECR-a, Ilčić mora u sljedeće tri godine, do izbora, uvjeravati hrvatske građane da je vrijedan njihove podrške, da imaju razloga dati mu glas kako bi zadržao mjesto europskog zastupnika. Neće mu biti nimalo lako, sav je teret na njemu“, objašnjava Ruža Tomašić.

Naime, borba za političke ideologije koje se zalažu za državno uređenje koje se temelje na tradicionalnim vrijednostima, odnosno očuvanje postojećeg društvenog poretka, umirovljenjem Ruže Tomašić, borbu za svoje ideologije nastavlja Ladislav Ilčić.

Davorka Ožura

Je li vam javno cijepljenje političara vratilo povjerenje u cjepivo AstraZeneca?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?