Rizik od smrti uslijed covida-19 značajno smanjuju lijekovi za liječenje kolesterola

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Lijekovi za snižavanje razine kolesterola kod zaraze covidom-19 mogu povećati šansu za preživljavanje i smanjiti rizik od razvoja težeg oblika te bolesti, pokazuju rezultati novog istraživanja, čija je studija objavljena u petak u časopisu PLOS ONE.

Naime, analizom više od 10.000 ljudi primljenih u 140 bolnica u SAD-u studija je otkrila kako su statini, lijekovi koji snižavaju kolesterol, te lijekovi za krvni tlak, smanjili smrtnost od koronavirusa za 40 posto među onima koji su ih uzimali prije hospitalizacije.

Smanjeni rizik od smrti bio je veći kod onih koji su uzimali samo statine (46 posto) nego kod pacijenata koji su koristili isključivo lijekove za povišeni krvni tlak (27 posto).

Sličan odnos rezultata je i po pitanju napredovanja bolesti; osobe koje su se liječile statinima imale su 25 posto manji rizik od razvoja težeg oblika, dok je kod onih koji su pili lijekove za tlak taj rizik iznosio 11 posto.

Prednosti su ostale zabilježene čak i nakon što su znanstvenici uzeli u obzir konzumaciju drugih lijekova, zdravstvene uvjete i druge podatke o pacijentima, uključivo i njihovo zdravstveno osiguranje.

Dobrobit lijekova je u tome što oni mogu ublažiti upale u tijelu koje često uzrokuju teške ishode zaraženih koronavirusom, zaključuju znanstvenici nakon provedene studije.

”Na početku pandemije, zanimalo nas je hoće li lijekovi za liječenje bolesti kardiovaskularnog sustava negativno utjecati na infekcije uzrokovane covidom-19”, pojasnila je autorica istraživanja Lori Daniels

”Otkrili smo da ne samo da su statini i lijekovi za liječenje hipertenzije sigurni, već da oni mogu zaštititi oboljele od koronavirusa, posebno one koji pate od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti”, zaključila je Daniels, profesorica na Kalifornijskom sveučilištu.

Pandemija koronavirusa doduše još nije prošla, ali sve manje brojke novozaraženih kao i najnovija znanstvena istraživanja ulijevaju nadu. Iako se to ne događa ravnomjerno svugdje u Europskoj uniji već i zbog broja cijepljenih i odnosa prema krizi.prenosi

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?