Razmišljate li na izborima kao budući umirovljenik?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Bliže se paralamentarni izbori. Različite stranke obraćaju se svom potencijalnom biračkom tijelu. Umirovljeničke stranke tako šalju poruke umirovljenicima. Obećavaju obećanja koja vjerojatno neće ispuniti, jer nisu ni u desetljećima iza nas. Ono što se mi pitamo jest koliko pripadnika srednje dobi prilikom izlaska na parlamentarne izbore razmišlja kao budući umirovljenik. Bojimo se – premalo.

No, to je neizbježna stvarnost. Nakon desetljeća rada spast ćete na mizeran iznos i postat ćete skupina društva koju više nitko ne sluša, kojima se obećava, a obećanja im se ne ispunjavaju. Sada još imate odlične ili dobre plaće, ne zanima vas previše koliki postotak njihova bruto iznosa odlazi na prvi, a koliki na drugi mirovinski stup. Sretnik ste ako ste u prilici plaćati treći, ali pitanje je i koliko će vam i on pomoći jednog dana kad postanete umirovljenik. Možda je vrijeme da se sada počnete brinuti o tim danima kad biste zapravo trebali uživati i posvetiti se i umjesto brinuti o financijama.

Podsjetit ćemo vas da drugi mirovinski stup nije, kako su ga mnogi predstavljali, neki novac do kojeg vi možete doći kad poželite. To je novac koji država uzima od vaših plaća kako bi još neko vrijeme manevrirala budžetom i građanima mazala oči. To neće trajati zauvijek i nekome bi se jednog dana moglo obiti o glavu.

Isto tako, produženje radnog vijeka još je jedna metoda države kojom dobiva na vremenu. Igrajući se tuđim vremenom. Kao budući umirovljenici to ne smijemo dozvoliti. No, moramo biti svijesni da su parlamentarni izbori jedino mjesto na kojem možemmo jasno izreći svoje mišljenje. Stoga, dobro poslušajmo što nam obećavaju kad su mirovine u pitanju, još bolje provjerimo koliko su obećanja ti isti ispunjavali u godinama iza nas i dajmo svoj glas onima koji su nas već previše puta izigrali. Zbog naših mirovina, zbog desetljeća radi i zbog starosti u kojoj smo zaslužili uživati.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?