Razgledajte virtualni fundus Muzeja susjedstva Trešnjevka – Kvartovski muzej krije brojne zanimljive priče o povijesti Trešnjevke

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

 

Kvartovski muzej krije brojne zanimljive priče o povijesti Trešnjevke

Web projekta “Muzej susjedstva Trešnjevka – izgradnja odozdo” je online i spreman za razgledavanje, najavili su iz udruge BLOK koja je koordinirala ovaj dvogodišnji projekt. Na novom webu možete pronaći sve informacije o Muzeju susjedstva Trešnjevka, trešnjevačku kronologiju, virtualne tematske ture kvartom i akciju obilježavanja propalih trešnjevačkih tvornica, kao i ideju za upravljanje budućim Muzejem te prostorno istraživanje njegovih mogućih lokacija.

Iz sadržaja weba osobito je važno izdvojiti virtualni fundus izgrađen doprinosima brojnih ljudi koji su na Trešnjevki živjeli, radili, školovali se i provodili svoje slobodno vrijeme, ili pak čuvaju trešnjevačke uspomene svojih mama, tata, baka, djedova, tetki i stričeva. U fundusu ćete pronaći više stotina različitih predmeta podijeljenih u tematske zbirke – od obiteljskih fotografija i dokumenata, do odjeće proizvedene u trešnjevačkim tekstilnim tvornicama. Priče koje prate predmete bilježe osobne povijesti Trešnjevčana, ali i širu povijest kvarta kroz crtice o raznim temama: o trešnjevačkim tvornicama, školama i sportskim društvima, umjetnicima, radnicima i narodnim herojima.

“Nakon dvije godine rada i  poziva građanima da pretresu ladice, ormare te stare foto albume i  donesu fotografiju ili predmete koje bilježe trenutak iz povijesti kvarta, zaista možemo reći da je ovo fundus oblikovan od strane samih građana.“ Objasnile su Dunja Kučinac i Ana Kutleša iz BLOK-a.

Izdvajamo nekoliko primjera i pozivamo vas da se upustite u daljnje istraživanje!

 

Knjiga za djecu Pirgo najpoznatije je djelo Anđelke Martić, poznate književnice i prevoditeljice koja je dio svog djetinjstva živjela u Kamengradskoj ulici na Trešnjevki. S književnim radom započela je tijekom Drugog svjetskog rata, kada je kao aktivna pripadnica Narodnooslobodilačkog pokreta počela pisati pripovijetke za djecu ratne tematike. Radila je kao urednica dječjih listova Pionir i Radost te nakladničke kuće Naša djeca. Nedavno je preminula u Zagrebu u 97. godini života, a nama ostaje da se uz Pirga prisjetimo njenog rada i beskompromisne borbe za pravedniji svijet.

Fotografije dječjih biciklističkih utrka u organizaciji Biciklističkog kluba Metalia Commerce fundusu su donirali braća Alen i Eduard Štefanić. Snimio ih je njihov otac Bogdan Štefanić, kemičar i pasionirani zaljubljenik u fotografiju koji je živio u Kučerinoj ulici. U njegovom se bogatom fotografskom opusu osobito ističu fotografije s prizorima biciklizma i trešnjevačke svakodnevice šezdesetih i sedamdesetih godina. Dječje biciklističke utrke održavale su se ponedjeljkom tijekom sedamdesetih godina na stadionu NK Zagreba u Kranjčevićevoj ulici te su bile vrlo popularne.

 

Haljinu proizvedenu u trešnjevačkoj tvornici Savremena žena povodom univerzijade 1987. fundusu je priložila Lovorka Šošić. Pored tvornice Vesna, Savremena žena bila je najvažniji predstavnik snažne trešnjevačke konfekcijske industrije. Obje su tvornice devedesetih doživjele sličnu sudbinu: nakon privatizacije završile su u stečaju i ubrzo prestale s proizvodnjom.

 

Svoje autorske fotografije fundusu je priložio Zvonimir Veber, magistar elektrotehnike koji je cijeli svoj radni vijek proveo u tvornici Nikola Tesla. Za Teslu ga je vezalo i slobodno vrijeme – kao pasionirani fotograf i planinar, svoje je hobije razvijao u Teslinim sekcijama. Među njegovim su fotografijama i one s motivima urbanog razvoja Trešnjevke – na gornjoj fotografiji vidimo nebodere u Ulici braće Domany na Srednjacima izgrađene 1975. godine koji spadaju među najviše stambene zgrade na području Trešnjevke uopće.

 

Među fotografijama iz obiteljskog albuma Zvonke Gredelj našao se i ovaj portret njenog brata s prijateljem. Godine su 1940-e, a dečki su zagazili u nedavno dovršeni bazen u parku u Zorkovačkoj ulici, u neposrednoj blizini Naselja Prve hrvatske štedionice. Riječ o prvim planskim pothvatima u urbanom tkivu Trešnjevke, kako u smislu stanovanja, tako i uređenja javno dostupnih zelenih površina. I naselje i park još uvijek postoje, a danas praznim bazenskim koritom gacaju neki novi klinci.

WebEmail | Facebook | Instagram

 

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost BLOK-a.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

NOĆ MUZEJA

Već tradicionalna šesnaesta Noć muzeja u Hrvatskoj održati će se i ove godine 29.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?